­ KAVUNCU (NANİV) HANI | Kültür Portalı

KAVUNCU (NANİV) HANI - Şırnak

Adı KAVUNCU (NANİV) HANI
Mah. Köy - Mevkii Kavuncu (Naniv) Köyü
Adres Kavuncu Naniv Köyü Merkez/ŞIRNAK
Yapım Tarihi -XIX yy.
Vakfiye -
Genel Tanım Şırnak-Cizre karayolunun yaklaşık 25. km'sinden güneye Kavuncu köyüne giden stabilize yolun yaklaşık 3. km'sinde Kavuncu köyü yerleşiminin dışında 3 km kadar doğuda yer alan, kuzey-güney doğrultusunda dikdörtgen planlıdır.
Yapılan Onarımlar -Yok
Ayrıntılı Tanımı Fazlaca eğimli olmayan bir alanda kalan han oldukça sade tutulmuştur. Han kuzey-güney yönünde dikdörtgen planlı ve iki bölümden oluşmaktadır. Hanın doğudakş bölümü iç ölçüleri yaklaşık olarak 10.70x2.87 m ebatlarında kuzey-güney yönünde tonoz örtülüdür. Batı duvarının ortasında 84 cm derinliğinde bir niş doğu duvarında ise bir pencere yer almaktadır. Hanın batıdaki bölümü iç ölçüleri yaklaşık olarak 10.25x3.00 m ebatlarında kuzey-güney yönünde tonoz örtülüdür. Kuzey- Güney doğrultusunda dikdörtgen planlı ve iki ayrı mekan olarak tasarlanan iki sahınlı planda inşa edilmiştir. Her iki sahın birbirinden bağımsız olaarak tasarlanmış ve girişleri ayrı tutulmuştur. Giriş kapılarının bulunduğu kuzey duvarı yıkılmıştır. Üzeri kuzey-güney doğrultusunda beşik tonozla örtülü olan esme taş, diğer kısımları ise tamamen moloz taş malzmelerden inşa edilmiş olan yapının duvarları oldukça kalın tutulmuştur. Batı yönde küçük bir açıklığı dışında pencere açıklıklarına yer verilmemiştir. Beşik tonozla örtülü olan sahınların üzeri düz toprak damla örtülmüştür. Günümüzde oldukça harap durumda olan hanın dıştan yan duvarlarında yıkılmalar olmuştur. KAYNAK: Şırnak Kültür Envanteri Basım Yılı: 2009 Hazırlayan: Şırnak Valiliği Basımevi: ANIT MATBAA-ANKARA S.no 79
Orjinal Kullanım Han
Tescil Kararı 2457-28.09.2009

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 1167    Eklenme Tarihi : 19 Şubat 2013 Salı    Güncellenme Tarihi : 14 Mayıs 2014 Çarşamba