­ KASRİK KAYA KABARTMASI | Kültür Portalı

KASRİK KAYA KABARTMASI - Şırnak

Adı KASRİK KAYA KABARTMASI
Mah. Köy - Mevkii Kasrik Beldesi
Adres Kasrik Beldesi-Merkez/ŞIRNAK
Yapım Tarihi M.Ö. V. yy.
Vakfiye -
Genel Tanım Kasrik boğazında bulunan kalıntılardan doğal kaya üzerinde bir niş içinde at üstünde insan figürü kabartması yer almaktadır.
Yapılan Onarımlar -Yok
Ayrıntılı Tanımı Cizre’nin 6 km kuzeyinde bulunan Kasrik boğaz içinde çeşitli yapı kalıntıları mevcuttur. Bu kalıntılardan doğal kaya üzerinde bir niş içinde at üstünde insan figürü kabartması bulunmaktadır. Figür alçak kabartma şeklinde yapılmış olup at üstünde giden bir insan tasvir edilmiştir. Atın vücut hatları anlaşılır olup insan figürü pek anlaşılır değil yüz hatları çokta anlaşılamamaktadır. Dönem olarak Part Dönemi olduğu tahmin edilmektedir. Söz konusu alan günümüzde Cizre halkı tarafından mesire yeri olarak'ta kullanılmaktadır.
Orjinal Kullanım Heykel
Bugünkü Kullanımı Ören Yeri
Önerilen Kullanım Ören Yeri
Tescil Kararı -96/20.06.2007

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 920    Eklenme Tarihi : 20 Şubat 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 14 Mayıs 2014 Çarşamba