­ KASIMPAŞA CAMİİ | Kültür Portalı

Kasımpaşa Camii - Bilecik

Harita No yok
Adres Bozüyük ilçe merkezi, Cumhuriyet Meydanı
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Vakıflar genel Müdürlüğü
Yaptıran Kasım Paşa
Vakfiye Var
Genel Tanım Camii, Eskişehir ve istasyon caddeleri kavşağında, duvarla çevrili bir bahçe içinde, şehrin en canlı semtindedir.
Ayrıntılı Tanımı
Yapılan Onarımlar Caminin yapılışından sonra geçen 400 yıl içinde ne gibi onarımlar gördüğü bilinmemektedir. Yunanlıların çekilirken Bozüyük'ü yakmaları sonucu zarara uğramış ve 1938 ile 1958 yıllarında onarım görmüştür.
Ayrıntılı Tanımı Son cemaat yeri ile birlikte planı dıştan dışa 17.10 x 22.60 m'lik bir dikdörtgendir. Klasik Osmanlı camilerinin tek kubbeli örneklerindendir. Hicri 932-935 (M. 1525-1528) tarihinde Sultan Süleyman'ın komutanlarından Kasım Paşa tarafından Mimar Sinan'a yaptırılmıştır. Duvarları kesme taştandır. Tek kasnaklara oturan üç kubbeli Son Cemaat yeri bulunmaktadır. Kasnaktan yuvarlak kenarlı 8 pencere, yüzlerde ise 2 kubbe geçişi vardır. Giriş kapısı ve mihrabın yanındaki pencerelerin ahşap kanatları ağaç işçiliği ve yer yer konulmuş fildişi kakmalarıyla ilgi çekicidir. Minberi ak mermerden oldukça sade, çeşitli renkte çinilerle kaplıdır. caminin içinde altın yaldız, kiremit kırmızı, yeşil lacivert, sarı ve beyaz renklerin kullanıldığı kalem işi süslemeler orjinaldir. kubbe ortasında da altın yaldızlı bir göbek bulunmaktadır. kuzey-batı yönünde yer alan minarenin kaidesi düzgün kırmızı taştan ve yüksekliği 32,5 m'dir
Tescil Kararı T.K.T.V.Y.K 15.10.1986/2714