­ KASIMPAŞA (ALACA) ÇİFTE HAMAM | Kültür Portalı

KASIMPAŞA (ALACA) ÇİFTE HAMAM - Afyonkarahisar

Adı KASIMPAŞA (ALACA) ÇİFTE HAMAM
Harita No 20-K -IV D 1/1000
Mah. Köy - Mevkii Hacı Nuh Mah.
Adres Hacı Nuh Mah. Gazlıgöl Caddesi No: 1/E (Erkekler) Milli Birlik Caddesi No: 12 (Kadınlar) MERKEZ/AFYONKARAHİSAR
Yaptıran Kasımpaşa
Yapım Tarihi H.880 M.1475
Yapan İlyas Ağa
Kitabe Yok
Vakfiye Yok
Genel Tanım Milli Birlik Caddesi ile Gazlıgöl Caddesinin kesiştiği köşededir. Sıralı moloz taş ve tuğladan yapılmıştır. İki kısımlıdır. Çevresi Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından iki yönde dükkanlar bir yönde yurt binası yapılarak kapatılmıştır. Çevredeki toprağın yükselmesi ile 3 m. kadar aşağıda kalmıştır. Giriş kadınlar kısmına güney batıdan olup bu yüzde 9 dükkan, köşede 1 dükkan, erkekler kısmına giriş güney-doğudan olup bu yüzde de 6 dükkan yer almıştır.
Ayrıntılı Tanımı
Yapılan Onarımlar 1967 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından büyük bir onarım geçirerek açılmıştır.
Ayrıntılı Tanımı ERKEKLER KISMI: GİRİŞ: Gazlıgöl caddesinden dükkânlar arasında demir parmaklıklı kapı ve iki dereceli 16 basamakla basık kemerli taş söveli tek kanatlı ahşap kapı ile soyunmalık (Soğukluk) bölümüne girilir. SOYUNMALIK (SOĞUKLUK) BÖLÜMÜ; Sekiz tromp, bu tromplar arasında dört köşede dörtte bir yuvar (kubbe) dört duvarda birer yalancı kemer üzerine oturan tek kubbeli dördül planlı bir mekândır. ILIKLIK; Dördül planlı olup, dört tromp ve duvarlardaki yalancı kemerler üzerine oturan sekiz ışıklıklı bir kubbe örtülüdür. SICAKLIK; İki kenarda bir basamak yüksekliğinde oturmalık, her iki oturmalıkta üçer adet kurna, ortada bir basamak yüksekliğinde dördül planlı göbek taşı vardır. KÜÇÜK EYVAN; Giriş kapısının kuzey-batısındaki bir basamak yükseklikte, sivri kemerli, dört ışıklığı olan yarım kubbelidir. CEHENNEMLİK (HALVET); Sıcaklık bölümünün kuzey-batı köşesindeki sivri kemerli kapıdan, dörtkenarlı bir basamak yükseklikte oturmalıklı, oturmalıklardan güney-batı yandakinde bir kurnası olan üç yuvarlak ışıklıklı kubbe örtülüdür. KADINLAR KISMI: GİRİŞ; Milli Birlik Caddesinde dükkanlar arasından iki dereceli basamaklarla inilerek basık kemerli taş söveli tek kanatlı ahşap kapı ile yapılmıştır. SOYUNMALIK (SOĞUKLUK) BÖLÜMÜ: Giriş kapısı dördül (Kare) planlı tepesindeki bir ışıklıkla aydınlatılan bir yuvarlı bölüme açılır. Işıklığın tam altında, her kenarı tek parça olan (üstü bitkisel bezemeli) fıskiyeli mermer havuzu yer almıştır. ILIKLIK BÖLÜMÜ: Soyunmalık bölümünden kuzey- batı duvarında, kuzey köşeye yakın yuvarlak kemerli bir kapı ile girilir. İki bölümlüdür. Birinci bölüm sekiz ışıklıklı kubbe örtülüdür. Kubbe güney-batıdaki yuvarlak kemer, diğer taraflarda duvara ve köşelerde aslan göğsüne oturmuştur. SICAKLIK BÖLÜMÜ: Ilıklık bölümünün kuzey- batı duvarının ortasındaki sivri kemerli bir kapı ile bu bölüme girilir. Ortada on üç ışıklıklı bir yuvarın örttüğü ana bölüm ve bu bölüme açılan iki eyvan, üç odacık yer almıştır. GENİŞ EYVAN: Sıcaklık bölümünün güney-batısındadır. Üç tarafı bir basamak yüksekliğinde oturmalıklı ve arka duvara bitişik iki, kuzey-doğu yan duvara bitişik bir kurnalıdır. DAR EYVAN: Orta bölümün kuzey-batı köşesindedir. Üç tarafı bir basamak yüksekliğinde oturmalıklıdır. Beşik tonoz örtüsünün ortasında sekizgen tabanlı ve kasnaklı, beş ışıklıklı küçük, yalancı kubbecik vardır. CEHENNEMLİK: Kuzey-batı köşedeki basık kemerli çapraz konumlu bir kapı ile girilir. Kuzey-batı ve Kuzey-doğu duvarlarına bitişik bir basamak yüksekliğinde oturmalıkları ve ortalarında birer kurnalıdır. KÜLHAN KISMI: SOĞUK SU DEPOSU: Hamamın arka bölümünde yer almıştır. OCAK: Sivri kemerli bir kapısı vardır. Arka bölümdedir. Sıcak su bölümünün altındadır. SICAK SU BÖLÜMÜ: Kuzey- batı, güney-batı doğrultusunda olup beşik tonozludur.
Orjinal Kullanım Hamam
Bugünkü Kullanımı Hamam
Önerilen Kullanım Hamam
Tescil Kararı EKTVKK 2582 06.11.2003-GEEAYK A-2765 14.03.1981
Yayın Dizini GÖNÇER, Süleyman Afyon İli Tarihi II.Cilt Sayfa 12/10 (Basılmadı).Türkiye’de Vakıf Abideler ve Eski
Ekler Rapor,Fotoğraf,Harita,Kroki