­ KARAŞEYH CAMİİ | Kültür Portalı

Karaşeyh Camii - Bursa

Mah. Köy - Mevkii Orhanbey Mahallesi
Adres Orhanbey Mahallesi Ressam Şefik Bursalı Caddesi Osmangazi/Bursa
Yaptıran Söle Mehmet Paşa
Yapım Tarihi 16. Yüzyıl
Vakfiye -
Genel Tanım 8,25 x 8,25 metre iç ebatlara sahip olan cami kare planlı olup, girişinde 4,30 metre derinliğinde bir son cemaat yeri bulunmaktadır. Ana ibadet mekanı kubbe ile örtülmüştür. Son cemaat yeri, ortada dar, alçak, sivri ve Bursa kemerli, yanlarda geniş ve yüksek tek merkez kemerle üç göze ayrılmıştır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Atatürk Caddesi’nden Ressam Şefik Bursalı Caddesi’ne dönüldüğünde sağ tarafta bulunan cami, 16. yüzyılda “Kara Şeyh” ünvanlı bir kişi tarafından yaptırılmıştır. Bununla birlikte camiyi Söle Mehmet Paşa isminde bir şahsın yaptırdığı da öne sürülmektedir. 8,25 x 8,25 metre iç ebatlara sahip olan cami kare planlı olup, girişinde 4,30 metre derinliğinde bir son cemaat yeri bulunmaktadır. Ana ibadet mekanı kubbe ile örtülmüştür. Son cemaat yeri, ortada dar, alçak, sivri ve Bursa kemerli, yanlarda geniş ve yüksek tek merkez kemerle üç göze ayrılmıştır. Üst kısmı tonozlarla örtülüdür. Yüksek kalkan duvar üç sıra tuğla, bir sıra kesme taş aralarında dikey tuğla ile örülmüştür. Sonradan ikiye bölünen cemaat yerinin üst kısmı da ibadete açılmıştır. Duvarları moloz taş ve tuğla ile örülmüştür. Caminin doğu duvarına bitişik ve kapısı ana ibadet alanına açılan tek şerefeli olup, sivri külahlıdır. Kara Şeyh Cami daha önceleri uzun yıllar çocuk kütüphanesi olarak kullanılmıştır.

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 3876    Eklenme Tarihi : 18 Şubat 2013 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 09 Temmuz 2014 Çarşamba