­ KARAMAN CAMİİ | Kültür Portalı

KARAMAN CAMİİ - Afyonkarahisar

Adı KARAMAN CAMİİ
Harita No 20 K-IV C 1/1000
Mah. Köy - Mevkii Karaman Mahallesi, Karaman Caddesi No: 30
Adres Karaman Mahallesi, Karaman Caddesi No: 30 Merkez/Afyonkarahisar
Vakfiye -
Genel Tanım Cadde üzerinde, kolordu caddesiyle kesim yerindedir. Duvar üzeri demir parmaklıklı küçük bir ön avlusu güney ve güney-batı avlusu betonlanmış olup çeşme, hela ve üzerinde okuma evi ile ayrıca doğuda, bitişik durumda, vakıf evi vardır. Minare kapının solunda kuzey-batı köşededir ve yapıdan ayrıdır. Yapı çokgen kenarlı, taş kaplama duvarlı ve Marsilya kiremit örtülüdür. Minaresi kuzey-batı köşededir.
Ayrıntılı Tanımı
Yapılan Onarımlar Eskiden düz toprak damlı, kerpiç yapı iken yıkılarak 1915/20 yıllarında yeniden bugünkü biçiminde yapılmıştır. 1994’te çıkan yangın sonucu büyük onarım yapılmıştır.
Ayrıntılı Tanımı Çokgen kesitli, taş ve tuğla karışımı kaplama duvarlı, ahşap üçğen dayanaklara oturtulmuş, ahşap saçaklı, Marsilya kiremit örtülü bir yapıdır. Önünde bir basamaklı seki bulunan yuvarlak kemerli, taş söğeli, çift kanatlı ahşap kapısı, batıya caddeye açılır. Ahşap kanatlar üst üste üç bölmelidir. Söğe taşları, piremidal çıkıntı bölmeli, kemer yastık taşları iç- dış bükey hatlı olup mermerdendir. Kapıdan girince kadınlar yerine çıkan merdiven kapısı, erkekler yerine geçilen camekân kapı ile çevrelenmiş ayakkabılık yeri vardır. Mihrap mermer kaplama çerçeveli olup yarım soğan kemerlidir ve mihrap çıkıntısı dış duvarda görülmektedir. Basit minber ahşaptır. Bol pencereli, aydınlık bir yapıdır. Güneyde mihrabın her iki yanında, güneybatı, batı (iki) ve kuzeyde (üç) olmak üzere sekiz adet sivri kemerli, içe doğru genişleyen büyük boy penceresi vardır. Ayrıca doğudaki iki pencere sonradan örtülmüştür. Pencereler dıştan, üzerleri dikey yivli taş, söğeli olup kemer yastık taşları çıkıntılı iç-dış bükey hatlı, kemer kilit taşları ise piremidal çıkıntılıdır. Kuzey duvar boyunca asma kat kadınlar yeri vardır. İkisi duvarda altı ağaç direkle taşınır. Direklerden biri büyük taş silindirik olup küçük korint başlıklı ve köşe kenarları iç bükey yaprak dizisi kesitli taş altlıklıdır. Asma katın altında iki ağaç direkli ve parmaklıklı küçük bir seki, müezzinlik yeri vardır. Ahşap tavanlıdır. Tavanda içi bitkisel desenli üç göbek içinden lambalar sarkmaktadır. Minare yapıdan ayrıdır ve kuzey- batı köşesini bitişik durumdadır. Kesme taş altlığı saçağa dek uzanmakta ve tuğla silindir gövdesinde mavi çini bilezik vardır. Şerefe demir parmaklıklı, külah kurşun kaplıdır. Kapısı dışardan olup, kapı önü sekisindedir ve demirdendir. Yapı ile ilgili bir yazıt bulunamamıştır.
Önerilen Kullanım Cami
Tescil Kararı GEEAYK A-1334 13.10.1978, GEEAYK A-1522 09.02.1979, KKTVKK 2040 02.09.1994, EKTVKBK 3857 18.11.2009,
Yayın Dizini Aygen M. Saadettin; Afyonkarahisar Camileri, Ankara, 1973 Sayfa: 42, Türkeli Yayınları I
Ekler Rapor, Fotoğraf, Harita, Kroki