­ KARABEKİR KONAĞI | Kültür Portalı

Karabekir Konağı - Kırıkkale

Adı Karabekir Konağı
Mah. Köy - Mevkii Karabekir Mahallesi
Adres Delice İlçesi, Karabekir Mahallesi
Vakfiye
Genel Tanım Zemin üzeri iki katlı olarak, kerpiç dolgulu – ahşap çatkılı geleneksel sistemde inşa edilmiştir.
Yapılan Onarımlar Herhangi bir onarım izine rastlanmamıştır.
Ayrıntılı Tanımı Zemin üzeri iki katlı olarak, ahşap çatkılı kerpiç dolgu tekniği ile inşa edilmiş, geleneksel mimarinin izlerini günümüze taşıyan ve 18. – 19. yy Osmanlı konak mimarisinin başarılı bir örneğidir. Güney ön cephe aynı zamanda girişin verildiği kapı ile birlikte içte yukarı katlar arası bağlantıyı sağlayan ahşap merdiven sistemi ile donatılmıştır. Ön cephenin üst katı cumba şeklinde oda çıkması ile vurgulanmıştır. Kat arası silmeler ahşap hatıllar ile belirlenmiştir. Doğu ve batı cephenin de üçgen alınlıklı düz dikdörtgen çıkmalı ve kapaklı ahşap pencereli 3’lü sistemli daha ½ oranlı cumbalıdır. Çapraz çatkılar ve kerpiç dolgu yapının uzun süre kullanılmamasından dolayı yıpranmış ve bazı bölümlerde açığa çıkmıştır. Saçak hattı düz yatay çatkılıdır. Ön cephe cumbasında düz alanda ‘’ 1938 Maaşallah ‘’ yazısı görülmektedir. Yapının sahibinden alınan bilgilere göre 1938 tarihinde Batı Karadeniz bölgesinden bir ustanın eseridir. Girişin sol alt kısmı banyo bölümü, üst kat orta sofa çardak tavanı dalgalı çokgen planlı ve çıtalıdır. Pencere sistemi cephe genelinde simetrik dağılımlı ve orta aksları aynalı tarzda özellikle vurgulanmıştır. Üst kat planı orta sofanın çevresinde köşe akslarına isabet edecek şekilde dört odadan oluşmakta, sofanın birinci kat planı ise aynı olmakla birlikte ölçüleri daha küçük olarak planlanmıştır. Oda tavanları düz çıtalı ve ahşap tavanlı dikdörtgen esaslıdır. Üst katın doğu, batı ve kuzey yönü küçük eyvanlarla açılırken her bir bölüme özellikle batıdakine küplük, sergen altı dolaplık, doğu eyvanı tuvalet ve soğukluk bölümlerine sahiptir. Tavanlar düz silmelidir. Üst kat kuzeybatı odası ısıtmalık ve ocakları ile erzak odası şeklinde tasarlanmıştır. Bir erzak odası da kat arası odasında teşekkül etmiştir. Üst kat ile birinci kat arası iki bölmeli kat arası geçişin temin edildiği ahşap merdiven ile başarı ile verilmiştir. Güneybatı odası tavanı 45 derecelik döndürülmüş, uzatılmış dikdörtgen esaslı tava süslemesine sahiptir. Ev, Karabekir Ailesinin üzerinde olmakla birlikte şu an için kullanılmamaktadır. Karabekir Konağı olarak adlandırılan evin bulunduğu mahalleye de aileden dolayı ismini verdiği anlaşılmaktadır.
Orjinal Kullanım Konak
Önerilen Kullanım Konak