­ KARABAŞ-I VELİ TEKKESİ | Kültür Portalı

Karabaş-ı Veli Tekkesi - Bursa

Mah. Köy - Mevkii Maksem Mahallesi
Adres Maksem Mahallesi 5. Çardak Sokak Osmangazi/Bursa
Yaptıran Yakup Çelebi
Yapım Tarihi 16. Yüzyıl
Vakfiye Var
Genel Tanım Büyük bir bahçe içerisinde Maksem Mahallesi'nde yer alan tekke 16. YY'da yaptırılmış olup, geçirdiği onarımlarla günümüzde kültür merkezi olarak kullanılmaktadır.
Yapılan Onarımlar 2002-2005
Ayrıntılı Tanımı Maksem Mahallesi, 5. Çardak Sokağın başlangıcında yer alan yapı büyük bir bahçe içinde bulunmaktadır. Yapı gurubu tekke ve semahane bölümlerinden oluşmuştur. Yapının içeride sekiz ahşap direk üzerine oturan kubbesinin tümü ahşaptan yapılmıştır. Direklerin arkasında yapının içini tümü ile saran bir balkon oluşturulmuştur. Balkon tabanları ve korkulukları ile tamamen ahşap malzemelidir. Kubbe eteğini, beyaz zemin üzerine siyah boya ile bitkisel motifler ve girift sülüs yazı ile bezeli bordürler çevirmektedir. Kubbe ve etrafındaki üst örtünün ahşap işçiliği döneminin en güzel örneklerindendir. Tekke dikdörtgen bir alan üzerinde oturmaktadır. Semahane ile aynı yapı tekniğinde inşa edilmiştir. Üzeri çatı ile örtülü ve tek katlıdır. Sofa etrafına yerleştirilen odalardan oluşmuştur.
Orjinal Kullanım Tekke/Dergah/Zaviye
Bugünkü Kullanımı Kültür Merkezi
Önerilen Kullanım Kültür Merkezi
Tescil Kararı 1977,1978,1981,1986 ve 04.05.1991/1730 ve 26.01.2008/3326

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 3270    Eklenme Tarihi : 06 Mayıs 2013 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 16 Eylül 2014 Salı