­ KARAALİ KÖYÜ, HARABA MEVKİİNDEKİ TAŞINMAZ KÜLTÜR VARLIĞI (ANTİK YERLEŞİM) | Kültür Portalı

KARAALİ KÖYÜ, HARABA MEVKİİNDEKİ TAŞINMAZ KÜLTÜR VARLIĞI (ANTİK YERLEŞİM) - Elazığ

Adı KARAALİ KÖYÜ, HARABA MEVKİİNDEKİ TAŞINMAZ KÜLTÜR VARLIĞI (ANTİK YERLEŞİM)
Mah. Köy - Mevkii Hankendi beldesi, Karaali köyü, Haraba Mevkii
Adres Elazığ Merkez
Vakfiye
Genel Tanım Karaali Köyü'nün yaklaşık 400 m güneyinde Haraba mevkiinde yer alır. Yüzeyde çok geniş bir alanda ve bol miktarda keramik parçaları, mozaik ve harç kalıntıları ile maden cüruflarına rastlanılmıştır. Toplanan keramikler arasında kırmızı, deve tüyü ve krem renginde, çarkta ve elde yapılmış, kalın cidarlı, üzerlerinde geometrik kabartma motifleri bulunan küp ve çanak parçaları ile farklı formlarda kulp parçaları da vardır. Bu örnekler Helenistik-Roma-Bizans örnekleriyle paralellik gösterirler. Mozaik parçaları, mavi, beyaz ve bej tonda, harç üzerine döşenmiş olup küçük parçalardan ibaret oldukları için üzerlerinde figür ya da motif seçilememektedir. Bunlarda üslup olarak Roma-Bizans örneklerine benzerler. Bulunan cüruf parçaları burada ayrıca bir maden işleme atölyesinin varlığını düşündürür. Bu taşınmazlar uzun yıllar sahiplerince tarla olarak ekilip biçildiği için yüzeyde olması beklenen mimari yapı elemanlarının kaybolmasına neden olmuştur. Ancak mozaik parçalarının yüzeyden yaklaşık 30 cm. alttan çıkması burada taban kalıntılarının ve temel kısmının olabileceğini gösterir. Hem buluntular hem de yüzey şekilleri alanın düz iskân yerleşmesi olarak belli dönemler arasında kullanıldığını gösterir.
Yapılan Onarımlar ŞİMDİKİ TEHLİKELER: Tarla olarak kullanılması, kaçak kazılar
Ayrıntılı Tanımı -