­ KARA MUSTAFA PAŞA HAMAMI | Kültür Portalı

Kara Mustafa Paşa Hamamı - Amasya

Mah. Köy - Mevkii Hacı Bal Mahallesi
Adres Hacı Bal Mah. Paşa Hamam Caddesi
Pafta 30-30T-d
Yaptıran Kara Mustafa Paşa
Vakfiye -
Genel Tanım Hacı Bal Mahallesi, Paşa Hamam Caddesinde bulunan hamam, L biçimli plan şemasında inşa edilmiştir.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı L biçimli plan şemasına sahip olan yapı, kare planlı dıştan köşeleri pahlanmış, üzeri büyük bir kubbe ile örtülüdür. Bu kısmın batısında, büyük boyutlu kare planlı ve haçvari plan şemasını yansıtan, dört eyvanlı, halvet hücreleri sıcaklık bölümleri bulunmaktadır. Bu bölümün batısında külhan mekanı yer alır. Uzunca bir dikdörtgen oluşturan soğukluk ve bunun arkasındaki sekizgen planlı merkezi kubbeli sıcaklığın, dört kenarı üzerinde dört eyvanlı nişler ile bu nişlerin köşelerindeki halvet hücreleri hamamın asıl kısmını oluşturmaktadır.
Orjinal Kullanım Hamam
Bugünkü Kullanımı Hamam
Tescil Kararı 5635
Yayın Dizini Türkiye’de Vakıf Abideler ve Eski Eserler, Vakıflar Genel Müdürlüğü Yayınları., s.318-320

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 1822    Eklenme Tarihi : 01 Şubat 2013 Cuma    Güncellenme Tarihi : 21 Mart 2013 Perşembe