­ KANUNİ KÖPRÜSÜ | Kültür Portalı

KANUNİ KÖPRÜSÜ - Edirne

Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Karayolları Genel Müdürlüğü
Yaptıran Kanuni Sultan Süleyman
Yapan Mimar Sinan
Genel Tanım Kesme taştan, üç gözlü köprüdür.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Sarayiçi'nde bulunan köprü, Tunca Nehri üzerinde olup şehri saraya bağlamaktadır. Kitabesi bulunmayan yapı Kanuni Sultan Süleyman tarafından Mimar Sinan'a yaptırılmıştır.İnşasının Adalet ve Terazi Kasırları'nın yapılış tarihleri arasındaki bir döneme denk geldiği düşünülerek, 1560 yılına tarihlendirilmiştir.Tamamen kesme taş malzemeyle yapılmış olan köprü, günümüzde dört gözlü olmasına rağmen, kaynaklarda beş gözlü olarak tanımlanmıştır.Kemer açıklıkları basık sivri kemerli olup, kemer ayaklarına sel yaranlar yerleştirilmiştir.Bunlardan kaynak tarafındakiler üçgen formlu olup, piramit şeklinde sonlandırılmıştır.Ortadaki ise yarım altıgen biçimli olmakla birlikte zeminde daha dar yukarıda ise daha geniş olup korkuluk kısmına kadar yükselmektedir.
Orjinal Kullanım Köprü
Bugünkü Kullanımı Köprü
Önerilen Kullanım Köprü
Tescil Kararı E.K.T.V.K.K.'nin 04.07.2003 tarih ve 7697 nolu kararı.

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 1248    Eklenme Tarihi : 12 Ocak 2018 Cuma    Güncellenme Tarihi : 18 Ocak 2018 Perşembe