­ KANLI TÜRBE (KÜMBET) | Kültür Portalı

KANLI TÜRBE (KÜMBET) - Malatya

Mah. Köy - Mevkii Meydanbaşı
Adres Battalgazi
Pafta L40-B1
Yapım Tarihi 12 - 13. YY (?)
Vakfiye
Genel Tanım Battalgazi İlçesinin Meydanbaşı Mahallesinde ve eski mezarlığın içinde yer alır. Yanlışlıkla cellathane olarak tanınan bu yapı aslında kripta odası bulunan bir anıt mezardır.
Koruma Durumu 0
Taşıyıcı Yapı 0
Üst Yapı 0
Dış Yapı 0
Rutubet 0
Ayrıntılı Tanımı
Yapılan Onarımlar 25.06.2004 tarih ve 5763 sayılı Koruma Kurulu kararına istinaden 2007 yılında Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından restorasyonu gerçekleştirilmiştir.
Ayrıntılı Tanımı Kare bir plan üzerine inşa edilen yapıt iki kısımdan meydan gelmiştir. Birinci kısımda cenazenin gömülü olduğu yer yani kripta görülür. Kripta girişi lentosu kısmen meyilli konmuştur. Kripta yapının temelini oluşturduğundan tamamen taş örülerek inşa edilmiştir. İkinci kısım ise türbe denilen halkın bir zamanlar ziyaret ettiği üst kısımdır. Bu kısımdaki duvar örgüsünde ağırlığı tuğla malzemesi oluşturur. Yapının üst kısmını hafif sivrilik gösteren bir kubbe örtmektedir. Yapı 789 m2 alan üzerindedir. Alt katın kıble duvarı üzerinde yar alan kitabe boya ile sıva üzerine yazıldığından okunması çok güç durumdadır.
Orjinal Kullanım Anıt Mezar
Bugünkü Kullanımı Anıt Mezar
Tescil Kararı 11.06.1977/A-610

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 1300    Eklenme Tarihi : 04 Aralık 2015 Cuma    Güncellenme Tarihi : 30 Aralık 2015 Çarşamba