­ KANGAL AĞASI KONAĞI | Kültür Portalı

KANGAL AĞASI KONAĞI - Sivas

Mah. Köy - Mevkii Çarşıbaşı
Adres Çarşıbaşı Mah. Nalbantlarbaşı No: 34-SİVAS
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Şahıs
Yapım Tarihi 1877 M.
Vakfiye
Genel Tanım Bodrum+zemin+1. kat olarak inşa edilmiştir. Subasman seviyesi kesme taş, devamı olan katlar ise ahşap karkas arası kerpiç dolguludur. Güneyi, kuzeyi ve batısı cadde üzerinde, doğu cephesi kapalıdır. Giriş bahçe kapısı ile batı cepheden ve cadde üzerinden sağlanmıştır.
Yapılan Onarımlar 1965 ve 2002 yıllarında sahipleri tarafından onarılmıştır.
Ayrıntılı Tanımı Yığma taş duvarlı bahçe içinde, zemin beton kaplama+toprak, kömürlük ve depo müştemilatları ve havuz bulunmaktadır. Bahçe kapısı demir kanatlı olup subasman seviyesine kadar yığma taş+ahşap karkas arası kerpiç dolguludur. Kuzey Cephe: Zemin kat iki, üst kat 9, çatı boşluğu iki mazgal pencereli olup pencereler demir parmaklıklıdır. Doğuda harem, batıda selamlık olmak üzere iki bölümlüdür. Selamlık kısmına girilememiştir. Harem kısmı; doğu cephesi bodrum altı küçük pencereli, zemin kat üç dikdörtgen pencereli, köşk odası dört pencereli olup, köşkün yan yüzleri ikişer pencerelidir. Güney Cephe: Bodruma bir adet ahşap kanatlı kapı açıklığı mevcut olup, yanları üç pencerelidir. Zemin Kat: Sonradan eklenmiş olan camekanlı ahşap antre ile giriş sağlanmış olup, betonarme merdivenle çıkılır. Batısı ve doğusu birer dikdörtgen pencerelidir. Güney cephe üst kat dışa çıkıntılı olup, ikişerden 6 pencerelidir. Selamlık Kısmı: Batı cephesi üç pencereli, köşk odası ön yüzü dört, yan yüzler ikişer pencereli, güney cephe zemin kat bir pencerelidir. Kırma çatılı, alaturka kiremitli. Geniş saçaklı, saçak altı ahşap kaplamalıdır. Pencere ve kapı söveleri ahşap, çift kanatlıdır. Bodrum pencereleri ve kuzey cephe pencereleri demir kanatlıdır. Köşeler ahşap, zemin kat silmeli taş, zemin ile üst katı ayran silme ahşaptır. İç Birimler: Orta sofalı, köşe odalı, üst kat doğu ve batıda köşk odalıdır. Doğu bölümünün köşk odasının tavanı oval ve içbükey olup, alçı ve yaldız boya ile bitkisel bezelidir. Karşılıklı iki duvarda dikdörtgen yatay ve dikey olmak üzere bitkisel çevreli altışar pencere yer alır. Giriş kapısı yuvarlak kemerli niş içine alınmış olup, ahşap, çift kanatlıdır. Kapının iki yanında yuvarlak kemerli birer niş ve lambalı (şerbetlik) mevcuttur. Tavan ahşap olup, odalarda da şerbetlik, dolap ve yüklükler yer almaktadır. Oda kapıları çift ahşap kanatlı olup, geometrik kartuşludur. Köşk odasının tavan bezemeleri açısından Sivas konaklarının önemli bir örneğidir.
Yayın Dizini Bilget, N. Burhan, Sivas Evleri, Ankara 1993, s. 27–37