­ KALENİNKUZU YERLEŞİMİ | Kültür Portalı

KALENİNKUZU YERLEŞİMİ - Sivas

Adı KALENİNKUZU YERLEŞİMİ
Mah. Köy - Mevkii AKDERE KÖYÜ
Adres Gürün Akdere Köyü
Vakfiye
Genel Tanım Gürün İlçesine bağlı Akdere Köyü’ nün yaklaşık 1,5 km. güneyinde, 1/25.000 ölçekli haritada Kaleninkuzu olarak adlandırılan yüksek kayalık tepeler üzerindeki geniş düzlükte yer almaktadır. Yerleşim, Hurman Çayı’ nın kayalık dar vadiye girdiği bölgenin başlangıcında ve hemen batı kenarında bulunmaktadır. Doğu ve güney bölümü dik ve yüksek kayalıklardan oluşmakta, güney-batı ve batı kesimleri kayalık olmamakla beraber dik yamaç şeklindedir. Tepe üzeri iki kademeli geniş bir düzlük şeklinde olup, konumu itibariyle savunması kolay, çevresindeki vadilere hâkim ve su kaynaklarına sahip stratejik bir bölgede bulunmaktadır. Güney yöndeki dik yamaçtan kale üzerine çıkıldığında güney batı uçta, muhtemelen suyollarına açılan ana kayaya oyulmuş ve basamaklarla aşağıya doğru dik olarak inen bir galerinin varlığı göze çarpmaktadır. Tepe üzerinde bir-iki adet küçük ölçekli kaçak kazı çukuru görülmekle birlikte tahribat azdır. Yüzeyde görülen seramik parçalarına göre yerleşim, Helenistik ve Roma dönemlerinde iskân görmüştür.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Gürün İlçesine bağlı Akdere Köyü’ nün yaklaşık 1,5 km. güneyinde, 1/25.000 ölçekli haritada Kaleninkuzu olarak adlandırılan yüksek kayalık tepeler üzerindeki geniş düzlükte yer almaktadır. Yerleşim, Hurman Çayı’ nın kayalık dar vadiye girdiği bölgenin başlangıcında ve hemen batı kenarında bulunmaktadır. Doğu ve güney bölümü dik ve yüksek kayalıklardan oluşmakta, güney-batı ve batı kesimleri kayalık olmamakla beraber dik yamaç şeklindedir. Tepe üzeri iki kademeli geniş bir düzlük şeklinde olup, konumu itibariyle savunması kolay, çevresindeki vadilere hâkim ve su kaynaklarına sahip stratejik bir bölgede bulunmaktadır. Güney yöndeki dik yamaçtan kale üzerine çıkıldığında güney batı uçta, muhtemelen suyollarına açılan ana kayaya oyulmuş ve basamaklarla aşağıya doğru dik olarak inen bir galerinin varlığı göze çarpmaktadır. Tepe üzerinde bir-iki adet küçük ölçekli kaçak kazı çukuru görülmekle birlikte tahribat azdır. Yüzeyde görülen seramik parçalarına göre yerleşim, Helenistik ve Roma dönemlerinde iskân görmüştür.