­ KALE KİLİSESİ | Kültür Portalı

Kale Kilisesi - Tokat

Yapım Tarihi Bilinmiyor
Kitabe yok
Vakfiye yok
Genel Tanım Kale Kilisesi
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı İç Kalenin güney yamacında, eğimli bir alana inşa edilmiştir. Yeri, plan özellikleri, malzeme-tekniğiyle Niksar'ın Türk döneminden önce inşa edilmiş bir Bizans kilisesi olmalıdır. Doğu-batı doğrultusunda uzanan tek nefli bir kilisedir. Eğimli bir alanda kurulduğundan kuzey yönü kısmen yamacın toprağına gömülmüştür. Arazinin eğiminden dolayı apsis ve giriş kapısı aynı eksende değildir. Dikdörtgen planlı nef, enlemesine atılmış bir kemerle iki bölüme ayrılmıştır. Girişten hemen sonraki bölüm enlemesine tonozla, apsis önündeki bölüm ise boylamasına yerleştirilmiş tonozla örtülmüştür. İçten yuvarlak apsis dıştan düz duvarla sınırlanmıştır. Pastoforium hücrelerinden diokonikon yer alırken, prothesis eğimden dolayı inşa edilememiştir. Kuzey ve güney duvarlara nişler yerleştirilmiştir. Arazinin eğimine göre şekillenmiş nişlerden kuzeydekiler daha derindir. Kilise, apsisteki tek mazgal pencere ve güney duvardaki üç pencereyle aydınlatılmaktadır. Moloz taş ve kireç harcı kullanılarak inşa edilmiştir. Kapı kemeri iç yüzünde görülen yazı okunamayacak derecede bozulmuştur. Girişin solundaki bir pano üzerine alçak kabartma şeklinde gamalı haç motifi işlenmiştir (Seçgin,1997; Gündoğdu V.D,2006).
Orjinal Kullanım Kilise
Önerilen Kullanım Kilise