­ KALE HAMAMI | Kültür Portalı

Kale Hamamı - Tokat

Kitabe yok
Vakfiye yok
Genel Tanım Hamam
Yapılan Onarımlar Onarım görmüştür.
Ayrıntılı Tanımı Kale alanının doğusunda yer alan yapı, iç kale surlarına bitişik olarak inşa edilmiştir. Kesin inşa tarihi bilinmeyen yapı; mimari özellikleri ve Niksar Kalesi'ndeki diğer yapıların tarihlerinden hareketle, 12.yy.a tarihlenmektedir. Yamaca yakın duvarları ayakta olan hamamın büyük bölümü harap durumdadır. Ayakta olan birimlerinden anlaşıldığı kadarıyla tek işlevli hamamlar grubundandır. Doğu-batı doğrultulu hamama kuzeybatı köşede yer alan kapıyla girilmektedir. Kuzey-güney doğrultusunda dikdörtgen planlı soyunmalığın üzeri, kalan izlere göre kubbeyle örtülüdür. Soyunmalığın doğusundaki kapıyla geçilen sıcaklığın kare planlı merkezi mekanı, tromp geçişli kubbeyle örtülüdür. Beden duvarları kaba yonu taşla inşa edilmiş hamamın kubbelerinde tuğla kullanılmıştır. Duvarların içinde pişmiş topraktan su künkleri yer almaktadır (Eravşar,2004; Gündoğdu V.D,2006).
Orjinal Kullanım Hamam