­ KADI MAHMUT CAMİİ | Kültür Portalı

KADI MAHMUT CAMİİ - Bitlis

Mah. Köy - Mevkii BİTLİS-AHLAT- Kaleiçi Mevkii
Adres Kale Mahallesi – Kale İçi Mevkii
Yaptıran Gazi Kadı Mahmut
Yapan Kadı Mahmut
Vakfiye Var
Genel Tanım Ahlat Sahil Kalesi içinde İskender Paşa Camisinin karşısında bulunan Kadı Mahmut Camii, Gazi Kadı Mahmut tarafından yapılmıştır. Bütünüyle dikdörtgen bir plan üzerine inşa edilmiştir. Son camaat yeri ayrı tutulacak olursa ibadet mekânı kare bir saha kaplamaktadır. Son cemaat yeri üç kubbe, ana mekanı ise tek kubbeyle nihayetlendirilmiştir. Minaresi kuzey batı köşesine yapışık olarak yapılıp tek şerefesi bulunmaktadır.
Yapılan Onarımlar 2007 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından onarılmıştır.
Ayrıntılı Tanımı Bütünüyle 17,48 X 13,39 m.ebadında bir plan üzerine inşa edilmiştir. Sadece ibadet mekanı ise 13,39 X 13,39 m.lik bir saha kaplamaktadır. Kuzey cephede duvarların uzantısı olan ante duvarları ile, bu duvarlar arasına yerleştirilen iki sütun ile üç bölüme ayrılmış olan son camaat yeri üç kubbeyle örtünmüştür. Anta duvarlarında bulunan pencere açıklıkları sağır nişler halinde bırakılmıştır. Doğu ve batı cephelerinde sivri kemer alınlıklı üçer penceresi bulunan caminin beden duvarları 4,34 m. kotunda taş silmeyle nihayetlenmekte ve meyilli bir saçak pahı ile daha içeriden sekiz kenarlı kasnak başlamaktadır. 8,04 kotunda ise kasnak silmeleri yer almaktadır. Kubbe kasnağının aralarda birer kenarı boş bırakılmak suretiyle dörtkenarına sivri kemerli 4 pencere açılmış bulunmaktadır. Mekan, taş kaplamalı sekiz kenarlı pramidal bir külahla örtülmüştür. Kıble cephesindeki mihrap çıkıntısı beden duvarına yapışık küçük bir kümbeti andırmaktadır. Beş kenarlı mihrap çıkıntısını saçak kenarları dişli silme halinde işlenmiş üst kısmı konik bir çatı şeklinde kapatılmıştır. Caminin en tezyinatlı kısmı son cemaat yeri olup, cümle kapısı sivri kemerli bir niş içine alınmıştır. Mermer söveli kapının üzeri niş içini enine kaplayan geometrik kabartma motiflerle bezemeli bir pano ile süslenmiş olup, pano üzerine inşa kitabesi konmuştur. Köşe trompları ile intikali sağlanan kubbe, sade fakat tamamı kesme taştandır. Tromp kemerlerinin üzengileri mukarnaslarla süslenerek zarif bir görünüm kazanmıştır. Mihrab, beş kenarlı küçük bir niş halinde tezyinatsız olup, iki köşeyi üzerinde küçük başlıklar bulunan sütunceler süslemektedir
Tescil Kararı G.E.E.A.Y.K 23.07.1981/A-3017-T.K.T.V.Y.K 31.01.1986-1818-VAN K.B.K 16.07.2010-667
Yayın Dizini 1- Türkiye’de Vakıf Abideler ve Eski Eserler II

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 1804    Eklenme Tarihi : 30 Mart 2013 Cumartesi    Güncellenme Tarihi : 30 Mart 2013 Cumartesi