­ IRGANDI KÖPRÜSÜ (KAPALI KÖPRÜ) | Kültür Portalı

Irgandı Köprüsü (Kapalı Köprü) - Bursa

Adı Irgandı Köprüsü (Kapalı Köprü)
Mah. Köy - Mevkii Kurtoğlu Mahallesi ile Kayhan Mahallesi arasındaki dere üzerinde
Adres Kurtoğlu Mahallesi ile Kayhan Mahallesi arasındaki dere üzerinde Osmangazi/Bursa
Yaptıran Hoca Muslihuddin
Vakfiye -
Genel Tanım Irgandı Köprüsü, Gökdere üzerinde Setbaşı köprüsünün kuzeyinde, Boyacı Kulluğu köprüsünün güneyinde bulunmaktadır. Osmanlıların tek arasta köprüsü olan bu taş köprünün, II. Murad devrinde 1442 yılında Irgandı Ali oğlu tüccar Hoca Muslihuddin tarafından Hacı İvaz Paşa’nın vakfiyesinde şahit gösterdiği Abdullah oğlu Timurtaş'a yaptırıldığı sanılmaktadır.
Yapılan Onarımlar 19. YY 'ın ikinci yarısı,1949, 2003-2004
Ayrıntılı Tanımı Irgandı Köprüsü, Gökdere üzerinde Setbaşı köprüsünün kuzeyinde, Boyacı Kulluğu köprüsünün güneyinde bulunmaktadır. Osmanlıların tek arasta köprüsü olan bu taş köprünün, II. Murad devrinde 1442 yılında Irgandı Ali oğlu tüccar Hoca Muslihuddin tarafından Hacı İvaz Paşa’nın vakfiyesinde şahit gösterdiği Abdullah oğlu Timurtaş'a yaptırıldığı sanılmaktadır. Celali ayaklanmalarının ardından 1640 yılında Bursa’ya gelen Evliya Çelebinin Seyahatname’sinde köprünün üzerinde 200 dükkanın bulunduğu belirtilmekteyse de, gerçekte köprü üstünde her iki tarafta 16 adet olmak üzere 32 dükkanın yapılmış olduğu, bunlardan kuzeydoğu ucundakilerden birinin mescide ayrıldığı, köprüyü taşıyan tek kemerin iki yanında ahır ve depoların bulunduğu bilinmektedir. Özgün duvarları kagir olarak yapılan Irgandı Köprüsü’nün dükkanların çatılarındaki ahşap konstrüksiyon lök ile sıvanmış ve üstüne kurşun kaplanmıştır; ancak, daha sonra 17.yy. kurşunların düşmesinden sonra çatıya kiremit döşenmiştir. Çeşitli kaynaklar, köprü çarşısının iki ucunun büyük demir kapılarla geceleri kapandığı belirtmektedir.
Orjinal Kullanım Köprü
Bugünkü Kullanımı Köprü
Önerilen Kullanım Köprü
Tescil Kararı 1977,1978,1981,1986,1991 ve 26.01.2008/3326
Yayın Dizini BURSA ANSİKLOPEDİSİ-NESLİHAN TÜRKÜN DOSTOĞLU (OSMANLI DÖN. BURSA)

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 2500    Eklenme Tarihi : 03 Nisan 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 23 Eylül 2014 Salı