­ IĞDIR KERVANSARAYI | Kültür Portalı

Iğdır Kervansarayı - Iğdır

Adı Iğdır Kervansarayı
Harita No Doğubeyazıt İ.51.b.
Mah. Köy - Mevkii Harmandöven köyü
Adres Harmandöven köyü
Vakfiye
Genel Tanım Dikdörtgen planlı avlusu kapalı kervansaray önünde üç odalı giriş şahını ve arkada üç nefli kapalı hol sisteminde bir kale görünümü gösterir. Dış duvarları kuleleriyle desteklenmiş ve yapı 13. yüz yılsonunda yapılmıştır.
Yapılan Onarımlar vakıflar genel müdürlüğünce 2007-2008 yıllarında onarılmıştır.
Ayrıntılı Tanımı Iğdır ilinden on beş kilometre mesafede Harmandöven Köyü ya¬kınında yol üzerinde yer alan kervansaray Batum, Ani ve Doğu Beyazıt kervan yolu üzerinde bugünkü Harmandöven Köyü dışında yapılan Iğdır kervansarayı 13.yüz yıl sonlarında Anadolu Selçuklu devletinin yaptırmış bulunduğu son abidevi eserlerden biridir. Selçuklular dönemin¬de Anadolu da çokça yaptırılan açık avlulu ve kapalı hol 'sistemi planı çerçevesinde kale görünümündeki bu büyük kolsal yapılar. özellikle sul¬tan ve vezirlerin talimatları ile önemli yol güzergahları üzerine inşa edilmişlerdir. Iğdır kervansarayı ise tali bir yol üzerinde inşa edilmiş plan olarak diğerlerinden avlusu olması ile ayrılmıştır. 13 y.y.y. sonunda yapılan kervansaray Elazığ Çemişgezek yakınında aynı yüz yıl sonlarında kaldığı tahmin edilen İbrahim şah hanının planına benzemektedir. Avlusu kapalı hol sistemi planında yapılmıştır.
Tescil Kararı Erzurum K.V.K.B.K ONAYI NO: 27/18/1988 ve 39 sayılı kara