­ İBRAHİM PAŞA HAMAMI | Kültür Portalı

İBRAHİM PAŞA HAMAMI - Edirne

Pafta 50L-2c
Yaptıran Hundi Hatun
Yapım Tarihi 1480(?)
Genel Tanım Kesme taş ve tuğla ile yığma olarak yapılmıştır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Kazasker Hamamı olarak da anılır. Tek hamam formunda olup ahşap tavanlı soyunmalığı yıkılmıştır. Küçük bir kapı ile girilen soğukluk, yatay dikdörtgen planlı olup iki büyük sivri kemerle üç bölüme ayrılmıştır. Üst örtüsü kubbe ile kapatılmıştır. Ancak orta kubbe yanlardan daha büyüktür. Soğukluğun iki yan kısmındaki kapılar ayrı olan sıcaklıklara açılmaktadır. Bunlardan doğu yandaki bölüm uzunca bir dikdörtgen teşkil etmekte ve bütün batı kenar boyunca uzanmaktadır. Üç kemerle dört bölüme ayrılmış olan üst örtü, ortada yan yana iki kubbe, girişte dar bir beşik tonoz, dip kısmında ise iki yanı çapraz tonoz şeklinde kareye tamamlanmaktadır. Ortayı küçük bir kubbe kapatmaktadır. Doğu yandaki kapıdan ise esas sıcaklığa geçilir. Burada da ortada merkezi bir kubbe ile bunun iki yanında beşik tonozlu eyvanlar sıcaklığı enine olarak genişletir. Dikdörtgen planlı sıcaklık , kuzey kenar ortasında halvet hücrelerine geçişi sağlar. Üçgen nişle biraz daha genişlemektedir ve bu üçgenin iki yanında halvet hücrelerinin kapıları yer almaktadır. Baklavalı üçgenlerle geçişleri sağlanan bu hücrelerin üzerleri kubbe ile örtülmüştür. Sıcaklığın güneybatı köşesinde, soğukluğa bitişik üçüncü bir halvet hücresi daha bulunmaktadır. Kuzeyde bulunan sıcak su sarnıcı esas duvarlardan daha içeride yer aldığından kuzeyde masif duvarlar meydana gelmiştir. Bu kalınlık içine iki adet eyvan şeklinde küçük hücre açılarak, külhan bu hücreler arasına yerleştirilmiştir.
Orjinal Kullanım Hamam
Bugünkü Kullanımı Hamam
Önerilen Kullanım Hamam
Tescil Kararı E.K.T.V.K.K.'nin 04.07.2003 tarih ve 7697 nolu kararı.

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 1320    Eklenme Tarihi : 18 Ocak 2018 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 19 Ocak 2018 Cuma