­ I. MURAT HÜDAVENDİGAR CAMİ | Kültür Portalı

I. Murat Hüdavendigar Cami - Bursa

Adres 1. Arka Sokak Çekirge Mahallesi Osmangazi/Bursa
Yaptıran I. Murat Hüdavendigar
Kitabe Var.
Vakfiye Var.
Genel Tanım Caminin önündeki revak kısmında kemerlerle birbirine bağlı altı yığma ayak beş tane kubbeye taşımaktadır. Alt kata girildiğinde basık tonozla örtülü bir holün iki yanında üst kata çıkışı sağlayan merdivenler görülür. Üzeri kubbeyle örtülü ana mekanın iki yanında birer eyvan ile köşelerde tonozla örtülü dört oda bulunmaktadır. Altı adet pencere ile aydınlatılan beşik tonozlu namaz alanında ise, duvarın içine ufak bir eyvan gibi yerleştirilen stalaktitli ve altın yaldızlarla süslenmiş bir mihrab ile sade bir minber mevcuttur. Alt kattaki giriş holünün iki yanında merdivenlerden üst katın revağına çıkıldıktan sonra simetrik iki dehlizden geçilerek her iki yanda altı adet medrese hücresinin açıldığı koridora ulaşılır. Üst kattaki revağın ön cephesinde altı yığma ayak ve ayaklar arasında beş adet sütunla ayrılmış sivri ikiz kemerler bulunmaktadır. Koridora açılan oniki adet medrese hücresi ve merdivenden ulaşılan dehlizlere açılan toplam dört oda tonozla örtülmüştür. Cami’nin duvarları bir sıra taş ve sıra tuğla ile, tek minaresi ise tuğla ile örülmüş olup, altı sıra stalaktitle şerefeye ulaşılmaktadır. Cami’de, Bizans yapılarından alınarak kullanılmış bazı mermer sütunlar ve sütun başlıkları görülmektedir.
Yapılan Onarımlar 1520-1563-1619-1635-1905-1963-1975-1976-1998
Ayrıntılı Tanımı I. Murad Hüdavendigar külliyesi 1365-1366 yıllarında Çekirge’de Bursa ovasına bakan tepenin üzerinde kent merkezinden uzak bir bölgede, üçüncü Osmanlı padişahı I. Murad hüdavendigar tarafından yaptırılmıştır. Külliyenin en önemli binası olan Cami’nin üst katı medrese, alt katı ibadet mekanı olduğu için bu binaya Osmanlı Şer’iye Sicillerinde kaplıca medresesi denmekteydi. I.Murad Hüdavendigar Camisi’nin kökeni ile ilgili değişik görüşler bulunmaktadır. Kimi araştırmacılar eski bir Bizans sarayı olduğunu, kimileri ise camiye çevrilmiş bir Bizans kilisesi olduğunu iddia ederlerse de genel görüş, binanın I. Murad Hüdavendigar döneminde cami olarak yaptırıldığı şeklindedir. I.Murad Hüdavendigar Camisi’nin en önemli özelliği medrese ile caminin bir arada düşünülmüş olmasıdır. Genel olarak külliyelerde medrese ve cami ayrı binalar şeklinde planlanmışken, bu binada cami ve medresenin iki değişik katta çözümlenmiş olması medrese öğrencilerinin hücrelerinden çıkmadan Cuma namazına katılabilmeleri olanaklı kılmaktadır. Bu külliyede bulunan şadırvanın altı musluğunun yarısından sıcak, yarısından soğuk su akmaktadır. Caminin önündeki revak kısmında kemerlerle birbirine bağlı altı yığma ayak beş tane kubbeye taşımaktadır. Alt kata girildiğinde basık tonozla örtülü bir holün iki yanında üst kata çıkışı sağlayan merdivenler görülür. Üzeri kubbeyle örtülü ana mekanın iki yanında birer eyvan ile köşelerde tonozla örtülü dört oda bulunmaktadır. Altı adet pencere ile aydınlatılan beşik tonozlu namaz alanında ise, duvarın içine ufak bir eyvan gibi yerleştirilen stalaktitli ve altın yaldızlarla süslenmiş bir mihrab ile sade bir minber mevcuttur. Alt kattaki giriş holünün iki yanında merdivenlerden üst katın revağına çıkıldıktan sonra simetrik iki dehlizden geçilerek her iki yanda altı adet medrese hücresinin açıldığı koridora ulaşılır. Üst kattaki revağın ön cephesinde altı yığma ayak ve ayaklar arasında beş adet sütunla ayrılmış sivri ikiz kemerler bulunmaktadır. Koridora açılan oniki adet medrese hücresi ve merdivenden ulaşılan dehlizlere açılan toplam dört oda tonozla örtülmüştür. Cami’nin duvarları bir sıra taş ve sıra tuğla ile, tek minaresi ise tuğla ile örülmüş olup, altı sıra stalaktitle şerefeye ulaşılmaktadır. Cami’de, Bizans yapılarından alınarak kullanılmış bazı mermer sütunlar ve sütun başlıkları görülmektedir.
Tescil Kararı 1977,1978,1981,1986 ve 04.05.1991/1730

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 3633    Eklenme Tarihi : 01 Şubat 2013 Cuma    Güncellenme Tarihi : 19 Eylül 2014 Cuma