­ HUYKESEN HÖYÜĞÜ | Kültür Portalı

HUYKESEN HÖYÜĞÜ - Sivas

Harita No 137-c 2
Mah. Köy - Mevkii Çelebiler Köyü
Adres Çelebiler Köyü-MERKEZ
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı
Vakfiye
Genel Tanım Sivas İli, Merkez İlçe, Çelebiler Köyü sınırları içerisinde, köyün kuş uçumu 1 km doğusunda, Huykesen Mevkii'nde ve 39° 44.793' K 36° 55.261' D coğrafi konumda yer alan höyük, yüksek bir platonun güney yamacında, doğal tepe yükseltisi üzerine konumlanmıştır. Höyük yaklaşık 150 m çapındadır. Güneydoğusundaki yamaçta yerleşme devam etmektedir. Yerleşmenin güneyini sarp derin bir vadi sınırlandırmaktadır. Yüksek bir konumda yer alan yerleşme, Sivas düzlüğüne doğru açılan güneyindeki vadiye hakim konumdadır. Yerleşmenin kuzeyini yüksek tepeler çevrelemektedir. Höyük üzerinde çok sayıda kaçak kazı tahribatı görülmektedir. Doğu yamaçta büyük bir tahribat yarması açılmıştır. Bu alanda, yakın zamanda kazıldığı anlaşılan, höyük içine doğru kazılmış tüneller höyüğü büyük ölçüde tahrip etmiştir. Yüzeyden toplanan seramik malzeme, Eski Tunç Çağı, Demir Çağı, Helenistik, Roma ve Ortaçağ yerleşmelerine işaret etmektedir.
Yapılan Onarımlar --
Ayrıntılı Tanımı Sivas İli, Merkez İlçe, Çelebiler Köyü sınırları içerisinde, köyün kuş uçumu 1 km doğusunda, Huykesen Mevkii'nde ve 39° 44.793' K 36° 55.261' D coğrafi konumda yer alan höyük, yüksek bir platonun güney yamacında, doğal tepe yükseltisi üzerine konumlanmıştır. Höyük yaklaşık 150 m çapındadır. Güneydoğusundaki yamaçta yerleşme devam etmektedir. Yerleşmenin güneyini sarp derin bir vadi sınırlandırmaktadır. Yüksek bir konumda yer alan yerleşme, Sivas düzlüğüne doğru açılan güneyindeki vadiye hakim konumdadır. Yerleşmenin kuzeyini yüksek tepeler çevrelemektedir. Höyük üzerinde çok sayıda kaçak kazı tahribatı görülmektedir. Doğu yamaçta büyük bir tahribat yarması açılmıştır. Bu alanda, yakın zamanda kazıldığı anlaşılan, höyük içine doğru kazılmış tüneller höyüğü büyük ölçüde tahrip etmiştir. Yüzeyden toplanan seramik malzeme, Eski Tunç Çağı, Demir Çağı, Helenistik, Roma ve Ortaçağ yerleşmelerine işaret etmektedir.
Tescil Kararı 16.03.1995-2538
Yayın Dizini Ökse, A. Tuba, "Sivas'ta Arkeolojik Araştırmaların Tarihçesi", Revak 1993, Sivas Vakıflar Bölge Müdü