­ HÜSREV PAŞA HAMAMI | Kültür Portalı

HÜSREV PAŞA HAMAMI - Bitlis

Adı HÜSREV PAŞA HAMAMI
Mah. Köy - Mevkii Merkez-Gazi bey mh.
Adres Büyük Çarşı Mevkii
Vakfiye -
Genel Tanım Bitlis merkez gazi bey mahallesi büyük çarşı mevkiinde yer alan hamam h.979(1571) tarihinde Hüsrev paşa tarafından yaptırılmıştır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı kuzey güney doğrultusunda dikdörtgen bir plana sahip olan hamam çifte hamamlar gurubunda yer alır. kadınlar ve erkekler kısmı yan yana olan hamamın kadınlar kısmı yıkılmış yıkılmıştır. Şehir Merkezinde bulunan bu yapı, kitabesine göre H.979 (M.1571) tarihinde Beylerbeyi Hüsrevpaşa tarafından yaptırılmıştır Kuzey-Güney doğrultusunda uzanan ince uzun dört köşe bir blok teşkil etmektedir. kuzeyden açılan bir kapıyla girilen hamamın soyunmalık kısmı tromp geçişli kubbe ile örtülmüştür. soyunmalık kısmının önünde tonozla örtülü küçük bir hücre bulunur. soyunmalık bölümünden üzeri kubbelerle örtülü ılıklık kısmına geçilir. buradan da ortası kubbe ve hücreleri kubbe ve tonozlarla örtülü olan sıcaklık bölümüne geçilir. kesme taştan inşa edilen hamam dıştan sekizgen kasnak üzerine oturan kubbe ile örtülmüştür. kasnağın cephelerinde yuvarlak kemerli pencere açıklıkları bulunur. hamamın giriş cephesinde bir kitabe olmakla beraber kitabede yer alan tarih bu kitabenin daha sonra yapıya eklendiğini göstermektedir.
Orjinal Kullanım Hamam
Bugünkü Kullanımı Hamam