­ HÜSREV KETHÜDA KERVANSARAYI | Kültür Portalı

HÜSREV KETHÜDA KERVANSARAYI - Edirne

Envanter No İPS A 3
Mah. Köy - Mevkii Bayrambey
Adres Pazar Soakak
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Kültür ve Turizm Bakanlığı
Vakfiye -
Genel Tanım Edirne ili,İpsala ilçesi merkezinde.Serhat İlköğretim Okulu olarak kullanılan taşnmazın bahçesinin doğusunda kaba yontu kesme taş ve tuğla malzemeli, iki adet sağır tuğla sivri kemerli, yaklaşık 8 metre uzunluğunda duvar kalıntısı günümüze ulaşmıştır.
Taşıyıcı Yapı C
Dış Yapı C
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı İpsala ilçesi Serhat İlköğretim Okul bahçesinin doğusunda, kesme taş ve tuğla ile almaşık örülmüş ve iki adet sağır tuğla malzemeli sivri kemeri bulunan, yaklaşık 8 metrelik bölümü ayakta olan bir duvar kalıntısı mevcuttur. Mevcut okula ek derslik için açılan temel çukurunda ortaya çıkan duvarlar bahçenin doğusunda yer alan duvar kalıntısından kot olarak daha aşağıda yer almakta olup iki katlı bir yapının mevcut olduğunu göstermektedir. M. Tayyip Gökbilgin’in‘‘ XV. ve XVI. Asırda Edirne ve Paşa Livası. Vakıflar-Mülkler-Mukataalar’’ isimli eserinde; çok eskiden ortadan kalkmış olacak ki Badi Ahmet Efendi bundan hiç bahsetmekte ancak Hüsrev Kethuda’nın Mimar Sinan tarafından başlanmış bir kervansarayının zikredildiğine yer verildiği, aynı eserde Aşık Çelebi’nin bu kervansaraydan Hüsrev Kethuda namı ile bir hayır sahibince İpsala’da uzun ve geniş bir Ribad (han) bina ettirildiği, ihmal nedeniyle zamanla tamamıyla bertaraf olduğu beyan edilmiştir. 1974 yılı tapu kaydında kervansaray olarak vakfedilen taşınmazın parselinde mevcut ilköğretim okulu bulunmaktadır.
Orjinal Kullanım Anıt
Tescil Kararı E.K.T.V.K.Kurulu'nun 11.04.2008 tarih ve 1869 nolu kararı.