­ HÜKÜMET KONAĞI | Kültür Portalı

Hükümet Konağı - Tokat

Kitabe yok
Vakfiye yok
Genel Tanım Hükümet Konağı
Yapılan Onarımlar Onarım görmüştür.
Ayrıntılı Tanımı Kuzey - güney doğrultusunda uzanan, bodrum üzeri üç katlı bir yapıdır. Yapıya giriş batı cepheden sağlanmaktadır. Dar bir koridorun sağında ve solunda yer alan farklı büyüklükteki otuzüç odadan oluşan bodrum kat; arşiv, kalorifer dairesi ve kömürlük olarak kullanılmaktadır. Zemin katta girişin hemen karşısında üst katlara çıkan iki kollu merdiven, ortada ise iki tarafta idari birim olarak faaliyet gösteren odaların sıralandığı koridor bulunmaktadır. Koridorun kuzey-güney uçlarında merdivenle çıkılan birer girişi daha bulunan yapının bu bölümleri, üst katlarda balkon gibi kullanılmaktadır. Bir ve ikinci katların plan şeması zemin katın aynıdır, ancak odalar kullanım amacına uygun olarak farklılık göstermektedir. Giriş kapısı iki yanında ve tüm cephede olmak üzere eşit aralıklarla sıralanan çok sayıda pencereyle simetrik bir cephe düzenlemesine sahiptir. Üstü marsilya kiremitli çatı ile örtülüdür.
Orjinal Kullanım Resmi Kurum
Bugünkü Kullanımı Resmi Kurum