­ HİSARARDI MEDRESESİ KALINTILARI | Kültür Portalı

HİSARARDI MEDRESESİ KALINTILARI - Afyonkarahisar

Mah. Köy - Mevkii Çavuşbaş Mahallesi
Adres Çavuşbaş Mahallesi Göksu Caddesi Merkez/Afyonkarahisar
Yaptıran I.Alaaddin Keykubat
Yapan Mimar Bedrettin Gevheri
Vakfiye -
Genel Tanım Medrese, bugüne dek boş bir alan içinde kendi kendine doğaya bırakılmış olup zamanla yıkılmıştır. Yalnız güney duvarına ait parçalar kalmıştır. Güneyi ve doğusu evlerle sınırlanmıştır
Taşıyıcı Yapı C
Dış Yapı C
Yapılan Onarımlar --
Ayrıntılı Tanımı Medresenin yalnızca güney duvarından parçalar kalmıştır. Bu parçalardan en büyüğü güney batı köşe parçasıdır. 3.00 m. yükseklikte, 7.30 m. uzunlukta olan bu köşe parçası, oda örtüsünün tonoz olduğunu göstermesi açısından önemlidir ve en azından bu kesim korunmalıdır. Öte yandan güney duvarına ait öteki parçalar yıkıntı durumdadır. Ayrıca doğu duvarına ait temel taşları görülmüştür. Medrese 1966 yılında ilk kez Orhan Aslanapa tarafından saptanmış daha sonra Abdullah Kuran Çıkardığı Anadolu Medreseleri kitabında planına da yer vermiştir. Bu arada Afyon İli Tarihini hazırlayan Süleyman Gönçer de medreseye değinmiş olup en son Kemal Turfan tarafından belgelenmiştir.
Orjinal Kullanım Okul
Tescil Kararı GEEAYK 2055 18.01.1980-GEEAYK A-1684 08.06.1979
Yayın Dizini Kuran, Abdullah; Anadolu Medreseleri,Ankara-1969-Gönçer, Süleyman; Afyon İli Tarihi İzmir-1971
Ekler Rapor,Fotoğraf,Kroki