­ HOYRAZ ÇEŞMESİ | Kültür Portalı

Hoyraz Çeşmesi - Isparta

Adı Hoyraz Çeşmesi
Adres Eğirdir/ISPARTA
Vakfiye
Genel Tanım Kesme taş örgülü, tek cepheli olan, günümüzde kullanılmayan çeşme iki yandan ve arkadan evlere bitişik nizamdadır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Kesme taş örgülü, tek cepheli olan, günümüzde kullanılmayan çeşme iki yandan ve arkadan evlere bitişik nizamdadır. Çeşmenin muhtemelen sol yanında su haznesi bulunmaktadır. Yan cephelerden ve üstten betonarme malzeme ile çevrelenen çeşmenin algılanması oldukça zordur. Cephesi sıvalı olduğu için özgün duvar üzerinde herhangi bir yazı ya da bezeme olup olmadığı anlaşılamamakta olup, çeşme üzerindeki beton ve sıva malzemenin ivedilikle kaldırılması gerekmektedir. Çeşme 199 ada 1,3 ve 4 parsellerde bulunan tescilli sivil mimarlık örneği yapıların koruma alanında kalmaktadır. Kültür Bakanlığı Eski Eserler ve Müzeler Genel Müdürlüğünün 17.01.1975 tarih ve 152 sayılı Genelgesi ile kültür varlığı olarak tescil edilmiştir. Söz konusu çeşme, Antalya Koruma Kurulunun 14.04.2007 tarih ve 1576 sayılı kararı ile tescil edilen ve Antalya Koruma Kurulunun 15.05.2007 tarih ve 1588 sayılı kararı ile koruma alanı belirlenen tescilli yapıların koruma alanları içinde yer almaktadır.
Orjinal Kullanım Çeşme
Bugünkü Kullanımı Çeşme
Önerilen Kullanım Çeşme
Tescil Kararı Antalya Kült. ve Tab. Varl. Kor. Böl. Kurulu’nun 19.04.2010 tarih ve 3969 Sayılı Kararıyla Tesciline
Ekler Rapor, Fotoğraf, Harita