­ HOROZOĞLU ZAVİYESİ (PİR AHMED İMARETİ) | Kültür Portalı

Horozoğlu Zaviyesi (Pir Ahmed İmareti) - Tokat

Kitabe yok
Vakfiye yok
Genel Tanım Zaviye
Yapılan Onarımlar Onarım görmüştür.
Ayrıntılı Tanımı Tokat il merkezi Meydan Mahallesi'nde Horozoğlu Türbesi'nin yanında yer alan Horozoğlu zaviyesi, Pir Ahmed İmareti adıyla da bilinmektedir. Kitabesi bulunmayan yapının Sultan Çelebi Mehmed döneminde, Pir Ahmed Bey tarafından inşa ettirildiği kabul edilmektedir. Kuzey cephede sivri kemerli geniş bir eyvandan oluşan girişten sonra + planlı imaret yapısı karşımıza çıkar. Kubbeyle örtülü orta mekana, güneyde yer alan beşik tonoz örtülü eyvan, bir kemerle bağlanmaktadır. Kubbesinde aydınlık feneri bulunan orta mekana doğu ve batıdan ikişer oda açılmaktadır. Kare planlı bu yan mekanlar Türk üçgeni geçişli kubbelerle örtülüdür. Eyvan üç cephede yer alan dikdörtgen pencerelerle, yan mekanlar ise mazgal pencerelerle aydınlatılmaktadır. Bugün eyvan bir camekanla orta mekandan ayrılmış, yan mekanlardaki ocak nişleri ise kapatılmıştır. Beden duvalarında moloz taş, köşelerde düzgün kesme taş kullanılarak inşa edilmiştir. Kemerlerde tuğla malzeme, pencere sövelerinde düzgün kesme taş kullanılmıştır. Bugün yapının duvarları içten betonla sıvanarak üzerine beyaz badana yapılmıştır (Mercan-Ulu,2003).