­ HOROZKÖY İSTASYON BİNASI | Kültür Portalı

HOROZKÖY İSTASYON BİNASI - Manisa

Adres MANİSA / MERKEZ
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Devlet Demir Yolları Genel Müdürlüğü
Yaptıran DEVLET DEMİR YOLLARI
Yapım Tarihi 1940 LAR
Vakfiye -
Genel Tanım Horozköy Tren İstasyon Binası, Manisa-Menemen arasındaki demir yolu üzerinde Horozköy Mevkiinde yer almaktadır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı İstasyon binası zemin ve zemin üstü bir kat olmak üzere toplam iki kattan oluşan kagir bir yapıdır. Batı tarafında ön ve arka cephesi açık üstü kapalı bir bekleme bölümü ve tek katlı lojmanı yer almaktadır. Doğu tarafında ise binadan bağımsız İstasyon Şefliği Binası ve bir Tuvalet vardır. İstasyon binası kapalı olup bekleme bölümü ve lojmanın bir kısmı kullanılmaktadır. İki katlı yapının ön, arka ve yan cephesinden girişi vardır. Yapının duvar köşeleri ile kapı etrafında dekoratif unsur oluşturan kesme taş işçilik görülmektedir. Yapının alt kısmını da kesme taş işçilik çevrelemektedir. Pencerelerin yan ve alt kısımları ince uzun kesme taş bordür ile çevrelidir. Kapı ve pencere üstlerindeki taş işçilik ise, dikdörtgen çıkıntılı, kavis oluşturarak hafif kemerli tarzda bir özellik göstermektedir. Zemin kat güney cephede iki kapı bir pencere kemerli tarzda bir özellik göstermektedir. Zemin kat güney cephede iki kapı, bir pencere, doğu kısmında bir kapı, bir pencere, kuzey kısmında bir kapı, iki pencere vardır. Üst kat güney ve kuzey cephede üçer pencere, yan kısımlarda ise küçük dörtgen birer pencere yer almaktadır. Çatısı kırma çatı olup Marsilya kiremidi ile örtülüdür.
Tescil Kararı İzmir 2 Nolu KTVKK 22.01.2003/11316