­ HONAZ KALESİ SUR DUVARLARI | Kültür Portalı

Honaz Kalesi Sur Duvarları - Denizli

Mah. Köy - Mevkii Kaletepe Mevkii
Adres Kaletepe Mevkii Honaz İlçesi DENİZLİ
Pafta M22d2
Kültür Dönemi Doğu Roma
Vakfiye
Genel Tanım Honaz İlçe merkezinde bulunan Honaz Kalesi, Bizans Dönemi’nde savunma amacıyla inşa edilmiş olup, kuzeyden (ova yönünden) gelebilecek tehlikelere karşı tepenin kuzey tarafının kapatılması amaçlanmıştır. Bu sur duvarları tepenin kuzey tarafındaki konumuna göre üçgen formda dönüşler yapılarak inşa edilmiştir.
Yapılan Onarımlar Bilinmiyor
Ayrıntılı Tanımı Honaz İlçe merkezinde bulunan Honaz Kalesi, Bizans Dönemi’nde savunma amacıyla inşa edilmiş olup, kuzeyden (ova yönünden) gelebilecek tehlikelere karşı tepenin kuzey tarafının kapatılması amaçlanmıştır. Bu sur duvarları tepenin kuzey tarafındaki konumuna göre üçgen formda dönüşler yapılarak inşa edilmiştir. Sur duvarlarının girintili çıkıntılı biçimde inşa edilmesi ve üçgen formda köşeliklerin oluşturulmasıyla duvarlar daha da güçlendirilmiş ve günümüze kadar korunması sağlanmıştır. Ancak tepenin güney tarafı ile batı tarafının doğal kayalık olması nedeniyle savunmaya elverişli olup, sur duvarı inşa edilmesine ihtiyaç duyulmamıştır. Kale Tepe’nin doğu ucundan batıya doğru, sur duvarlarının ayakta kalan bölümleri mevcut olup, harç ile yapılmış taş duvar örgülüdür. Sur duvarları yatay bölümlere ayrılarak aralarına paralel şekilde ahşap hatıllar yerleştirilmiştir. Honaz Kalesi Bizans Dönemi’nden başka Anadolu Selçuklu Dönemi’nde Türklerin eline geçmesiyle birlikte, Anadolu Selçuklu ve Beylikler Dönemi’nde savunma amaçlı kullanılmıştır.
Orjinal Kullanım Kale
Önerilen Kullanım Kale
Tescil Kararı Aydın KTVKBK'nun 21.03.2008 gün ve 1438 sayılı kararı
Revizyon
Görüntülenme Sayısı : 1672    Eklenme Tarihi : 22 Şubat 2013 Cuma    Güncellenme Tarihi : 02 Temmuz 2014 Çarşamba