­ HONAZ HİSAR CAMİSİ | Kültür Portalı

Honaz Hisar Camisi - Denizli

Adı Honaz Hisar Camisi
Mah. Köy - Mevkii Hisar Mahallesi
Adres Hisar Mahallesi Honaz İlçesi DENİZLİ
Vakfiye
Genel Tanım Honaz İlçe Merkezi’ndeki Hisar Mahallesi’nde bulunan Hisar Camii, orijinalinde kilise olarak inşa edilmiş olup, 1945 yılından itibaren camiye dönüştürülerek ibadete açılmıştır.
Ayrıntılı Tanımı
Yapılan Onarımlar Orjinali kilise olan yapı 1945 yılında yapılan tadilat ve onarımlarla camiye dönüştürülmüştür.-
Ayrıntılı Tanımı Honaz İlçe Merkezi’ndeki Hisar Mahallesi’nde bulunan Hisar Camii, orijinalinde kilise olarak inşa edilmiş olup, 1945 yılından itibaren camiye dönüştürülerek ibadete açılmıştır. Batı- doğu istikametinde, dikdörtgen planlı cami, tonoz örtülüdür. Yapının yuvarlak kemerli ana girişi batı cephesindedir. Kuzey cephesinde de bir giriş kapısı yer almaktadır. Ancak buradaki giriş kapısı pencereye, pencere açıklığı da sonradan kapıya dönüştürülmüştür. Caminin doğu cephesinde orijinal kilise yapısından kalma apsis bulunmamakla birlikte, apsis kemerinin izleri görülmektedir. Harimin kuzey bölümünde ahşap desteklerin taşıdığı mahfil ilave edilmiştir. Harimin kuzey cephesine de sonradan kapalı bir mekan yapılarak son cemaat yeri oluşturulmuştur. Harimin güney ve kuzey cephesinde dışarıdan dikdörtgen çerçeve içine alınan yuvarlak kemerli üçer pencere açılmıştır. Ancak güney cephesinin ortasındaki pencere sonradan mihraba dönüştürülmüştür. Bu cepheye ahşap minber ile vaaz kürsüsü ilave edilmiştir. Yapının batı girişinin önünde Bursa kemerlerini taşıyan dört ahşap sütunla giriş mekanı oluşturulmuştur. Bundan başka orijinal kuzey ve batı giriş kapılarının üzerinde sıva altında kalmış ilk yapı hakkında bilgi verecek kitabe izleri görülmektedir. Yapının tonoz örtüsünün iç yüzeyinde ve mahfilin korkuluk kısımlarında alçı malzemeyle yapılmış barok tarzda 19. yy.a tarihlendirilen taşkın süslemeler ve rozetler dikkat çekmektedir. Yapının tonoz örtüsünün üzeri Marsilya kiremidiyle kaplanmıştır. Caminin güneybatı köşesinde tuğla örgülü, tek şerefeli minare yapılmıştır.
Orjinal Kullanım Kilise
Tescil Kararı Aydın KTVKBK'nun 21.03.2008 gün ve 1436 sayılı kararı

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 2469    Eklenme Tarihi : 22 Şubat 2013 Cuma    Güncellenme Tarihi : 30 Haziran 2014 Pazartesi