­ HOCA MUSLİHİDDİN (MAHKEME) CAMİİ | Kültür Portalı

Hoca Muslihiddin (Mahkeme) Camii - Bursa

Harita No 27PId
Mah. Köy - Mevkii İbrahim Paşa Mahallesi
Adres İbrahim Paşa Mahallesi İbrahim Paşa Sokak Osmangazi/Bursa
Yaptıran Hoca Muslihiddin
Vakfiye -
Genel Tanım Cami, 7,67 x 8,10 metre iç ölçülerinde olup, beş metre derinliğinde bir son cemaat yeri bulunmaktadır. Doğu yönünde yer alan pencerenin sivri kemeri iki tuğla, bir taş dizisi ile örülmüş ve tuğladan kuş gagası, zencirek motifi ile çerçevelenmiştir.
Yapılan Onarımlar 1615
Ayrıntılı Tanımı İbrahim Paşa Mahallesi'ndeki İbrahim Paşa Sokağı ile Kız Lisesi Sokağının kesiştikleri köşede bulunmaktadır. Çelebi Sultan Mehmet zamanında, Hoca Muslihiddin tarafından 1493 yılında yaptırıldığı tahmin edilmektedir. Cami, 7,67 x 8,10 metre iç ölçülerinde olup, beş metre derinliğinde bir son cemaat yeri bulunmaktadır. Doğu yönünde yer alan pencerenin sivri kemeri iki tuğla, bir taş dizisi ile örülmüş ve tuğladan kuş gagası, zencirek motifi ile çerçevelenmiştir. Pencere alınlıklarına taş ve tuğlalarla baklava motifi işlenmiştir. Son cemaat yeri, asıl ibadet mekanından daha aşağı seviyede, ahşap tavanlı ve üzeri çatı ile örtülüdür. Prizmatik üçgenler üzerine oturan ana mekan kubbesi, dıştan sekizgen kasnaklıdır. Minareye caminin doğu köşesinden çıkılmaktadır. Kubbe hizasına kadar yükselen kesme taş tuğla örgülü kaide sekizgen olup, yapıya bitişik durumdadır.
Orjinal Kullanım Mescit
Tescil Kararı 1977,1978,1981,1986 ve 04.05.1991/1730

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 1898    Eklenme Tarihi : 14 Şubat 2013 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 16 Eylül 2014 Salı