­ HOCA HASAN ZAVİYE VE TÜRBESİ | Kültür Portalı

HOCA HASAN ZAVİYE VE TÜRBESİ - Bitlis

Adı HOCA HASAN ZAVİYE VE TÜRBESİ
Mah. Köy - Mevkii -
Adres -
Genel Tanım Bitlis ili merkez kurubulak mahallesinde bulunan yapı dikdörtgen bir plana sahiptir
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı meyilli bir arazide kurulan yapı tekke ve türbeden müteşekkil bir kompleks arzeder. tamamı dikdörtgen olan planı ,birbirine bağlanan hücreler halinde parçalanmıştır. Güney batıda hacı hasan hoca şirvaninin gömülü olduğu piramit taş çakılı türbe diğerlerinden daha büyük ölçülere sahiptir. Bu kısım tonozla örtülmüştür. Türbe içini aydınlatan güney ve batı kenarlarda ki pencereler içe doğru kavisli ve üzerleri radyalvari işlenmiş konik kemerlidir. Büyük hücrenin kuzeyinde ve türbe kapısının açıldığı kubbeli küçük hücrelere diğer bir kapıdan da doğu yöndeki küçük hücrelere geçilmektedir.her birinin üzeri küçük pandantifli kubbelerle örtülmüş olup sadece güney uçtaki dıştan topaç şeklinde konik bir külahla kapatılmıştır. Bu koridorun kuzeyinde taş bir şebeke ile ayrılmış ikinci koridordan kuzey doğu uçta tekke ve türbeye geçiti sağlayan kapı yer almaktadır. Düzgün kesme taştan inşa edilen yapının türbesi külah. Tekkesi düz damla örtülmüştür. Yapıda bulunan iki kitabenin birinde 1822 tarihi okunur.ancak diğer kitabe tahrip olduğundan okunmaz haldedir. Yapı muhtemelen 18 veya 19.yy.' da yapılmıştır.
Tescil Kararı DKTVKK 15.05.1991 Tarih ve 699 sayılı karar