­ HOCA HAMAMI | Kültür Portalı

Hoca Hamamı - Elazığ

Taşıyıcı Yapı C
Dış Yapı C
Rutubet 0
Yapılan Onarımlar 2023 yılında Elazığ Belediyesi tarafından Restore edilmiştir.
Ayrıntılı Tanımı Dört eyvanlı, dört köşe halvet hücreli olarak bilinen hamam, yapılan kazı çalışmaları ile birlikte 6 halvetli tipolojiye sahip olduğu anlaşılmıştır. Dikdörtgen planlı olan yapı, kuzey-güney doğrultulu olarak inşa edilmiş olup 29x26 m ölçülerindedir. İki girişli olan hamamın taç kapıdan olan cümle kapısı doğu cephesinde yer almaktadır. Cümle kapısından sonra 285x300 cm ölçülerinde bir giriş koridoru bulunmaktadır. Koridordan soyunmalığa geçiş 120 cm genişliğinde 140 cm derinliğinde bir kapı ile geçiş yapılmaktadır. Hamamın ikinci girişi ise soğukluk (soyunmalık) bölümünün batı cephesinden, düzgün kesme taşlardan yapılmış basık kemerli bir açıklık ile sağlanmıştır. Ana girişin hemen sağında (kuzeyinde) hamamcı odası yer almaktadır. Soğukluk (soyunmalık) bölümü, ılıklık, sıcaklık, külhan ve odunluk şeklinde sıralanmıştır. Taç kapısı yarım kubbe, giriş, hamamcı odası kubbe örtülü, sıcaklık bölümünün de bütün bölümleri kubbe örtülüdür. Tonoz ile örtülü külhan kısmı doğu beden duvarının ayakta, diğer cephelerdeki beden duvarlarının yıkılmıştır. Duvarlarda, kemerlerde kesme ve moloz taş görülmekte, kubbe ve geçişlerde tuğla malzeme kullanılmıştır. Duvarlarda, kemerlerde kesme ve moloz taş görülmekte, kubbe ve geçişlerde tuğla malzeme kullanılmıştır.
Tescil Kararı 09.04.1982 / A-3562 2.Tecsil : 30.05.1985 / 1089
Yayın Dizini Ferhan Memişoğlu -1977- Elazığ Kılavuzu

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 1498    Eklenme Tarihi : 26 Şubat 2013 Salı    Güncellenme Tarihi : 22 Ocak 2024 Pazartesi