­ HOCA ALİZADE CAMİİ | Kültür Portalı

Hoca Alizade Camii - Bursa

Pafta 3-2
Yaptıran Hoca Ahmet
Kitabe Var.
Vakfiye Var.
Genel Tanım 9,00 x 9,00 metre iç ölçülerine sahip olan caminin asıl ibadet yeri büyük kubbe ile örtülmüştür. Özgün hali ile günümüze kadar ulaşan camide duvar yazıları, kalem işleri, yağlı boya pencere kemerleri ve kubbe süsleri bulunmaktadır.
Yapılan Onarımlar 1955 yılında orijinaline uygun olarak onartılmıştır.
Ayrıntılı Tanımı Hocaalizade Mahallesi Alioğlu Sokak’ta bulunmaktadır. Bahçesinde bulunan mezar taşlarındaki yazıtlara göre, 1439 yılında Hoca b. Ömer ile Hoca Ali oğlu Hoca Ahmet adlı tüccar kardeşlerin yaptırdığı sanılmaktadır. 9,00 x 9,00 metre iç ölçülerine sahip olan caminin asıl ibadet yeri büyük kubbe ile örtülmüştür. 1955 yılında orijinaline uygun olarak onartılmıştır. Özgün hali ile günümüze kadar ulaşan camide duvar yazıları, kalem işleri, yağlı boya pencere kemerleri ve kubbe süsleri bulunmaktadır. On sekiz pencere ile aydınlatılmaktadır. Bahçesinin dış kapı bitişiğinde bir tarihi çeşme bulunmaktadır. Minaresi tek şerefeli olup, sekizgen kaideli, üst kısmında sekiz adet sivri kemerli kitabeliği vardır. Küpün bir dilimi mermer bir dilimi tuğladır. Gövdesi tuğla ile örülü ve kesme taş külahlıdır.
Tescil Kararı 1977,1978,1981,1986 ve 04.05.1991/1730

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 3757    Eklenme Tarihi : 14 Şubat 2013 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 11 Eylül 2014 Perşembe