­ HİNDİSTAN MEDRESESİ | Kültür Portalı

HİNDİSTAN MEDRESESİ - Manisa

Mah. Köy - Mevkii Ege Mahallesi
Adres MANİSA / MERKEZ - Terzi Sokak
Yaptıran VELET BEY
Yapım Tarihi 15.YY
Vakfiye -
Genel Tanım Kaba yonu taş, moloz taş ve tuğla malzeme ile inşa edilmiş, kare planlı, tek kubbeli kübik bir yapıdır.
Taşıyıcı Yapı C
Dış Yapı C
Yapılan Onarımlar 17.YY DA ONARIM GÖRMÜŞTÜR.
Ayrıntılı Tanımı Kare planlı yapının duvarları kaba yonu ve moloz taşlarla örülmüş, kapı ve pencere söveleri kesme taştan yapılmıştır. Kuzey güney cephelerindeki ikişer, yan cephelerdeki birer pencere aydınlanır. Mihrabı sonradan doldurulmuştur Yapıya kuzey cephesinin ortasındaki kapıdan girilir. Kesme taş söveli ve basık kemerli kapı, daha geniş ve yüksek sivri kemerli bir niş içinde açılmıştır. Kapı iç taraftan sepetkulplu kemer biçimindedir. Kapının tam karşısında ana eksen üstünde bir mihrap vardır. Tuğla örgülü mihrap nişinin yapısından mihrabın alçı süslemeli ve stalaktitli olduğu anlaşılır. Dıştan sekizgen tamburlu, içten üçgen bingili kubbenin eteklerine yuvarlak kemerli pencereler açılmıştır. Kuzey cephesi köşelerindeki izlerden yan duvarların son cemaat yeri oluşturacak şekilde uzandığı, fakat sonradan yıktırıldığı anlaşılmaktadır.