­ HIZIR BEY CAMİİ (ULU CAMİ) | Kültür Portalı

Hızır Bey Camii (Ulu Cami) - Isparta

Adı Hızır Bey Camii (Ulu Cami)
Harita No Eğirdir-Kadastro Paftası 1
Mah. Köy - Mevkii Çınarlatı Caddesi
Adres Çınaraltı Caddesi Eğirdir/ISPARTA
Vakfiye
Genel Tanım Cami bir köşeden dışa taşkın olmak üzere dikdörtgen planlıdır. Ahşap direkli ve tavanlı camiler grubuna giren yapının çatısı, geçen asırda devrin çatı örtü sistemine uydurulmuştur. Duvarları moloz taş örgülü, üzeri çatılıdır.
Yapılan Onarımlar Caminin çeşitli devirlerde onarım gördüğü düşünülmektedir.
Ayrıntılı Tanımı Ulu Cami diye bilinen Hızır Bey Camisinin hangi tarihte yapıldığına dair bir kitabe ya da kayıt yoktur. Ancak karşısında yer alan medresenin II. Gıyaseddin Keyhüsrev zamanında yapıldığı düşünülürse, aynı zamanlarda yapılmış olması muhtemeldir. Cami bir köşeden taşkın olmak üzere dikdörtgen planlıdır. Ahşap direkli ve tavanlı camiler grubuna giren yapının örtü sistemi, geçen asırda devrin örtü sistemine uydurulmuştur. Duvarları moloz taş örgülü olan caminin üzeri çatılıdır. İlk yapılışı Selçuklu Dönemine ait olan yapının bugünkü hali Beylikler Dönemine aittir. Cami 1814’te yanınca 1878 yılında çatısı, batıdaki kapısı ve pencereleri, mihrap ve minberi yapılarak bu yangının izleri silinmiştir. Cami ve medresenin duvarları karşılıklıdır. Doğu duvarları ise birbirinin devamıdır. İki yapı arasındaki boşlukta bulunan duvar çok yüksektir ve ortasında basık kemerli geniş bir kapı vardır. Kapının tam üstünde caminin minaresi yükselir. Doğudaki duvar kıble tarafında içe doğru daralarak devam eder. Kuzeyde camiden dışarı taşan portalı yapı boyunca yükselir. Portal yol kotuna göre oldukça alçakta kalmıştır. Portalın üst kısmında tek satır kitabe ve üstünde 10 kollu yıldız işlenmiş bir kabara altında iki adet gülle vardır. Daha alttan portal nişinin kemeri yükselir. Mukarnas biten nişin içinde iki yanda birer mihrabiye yer alır. Portal alınlığında görülen silmelerden içte üç sıra kaval silme demeti, bundan sonra çok kalın bir kaval silme ve dışta düz geniş bir silme halinde sadece üst kısmında yer alır. Basık kemerli kapı açıklığı geçen asırda şekillendirilmiş olmalıdır. Kemerin üstünde kabartma olarak yapılmış iki dal yatay olarak uzanır. Aralarında onarım tarihi yazılıdır. Ahşap kapı kanatları metoplarla ayrılmıştır. Bunların çevreleri ve araları küçük motiflerle süslü ahşap oyularak işlenmiştir. Batı cephede bulunan kapı geçen asırda pencereden kapıya çevrilmiş olmalıdır. Yuvarlak kemerli kapıyı dıştan sadece yuvarlak silmeler çevirir. Kemerin üstünde onarım kitabesi yer alır. Kapının ahşap kanatları altta ve üstte kare, ortada dikdörtgen panolara ayrılmıştır. Panoların üstü bitkisel motiflerle süslüdür. Kuzey kapısının sağında iki alt ve bir üst penceresi bulunmaktadır. Alt pencereler yuvarlak kemerli taş söveli üsttekiler dikdörtgen ve geç döneme aittir. Cami çatıda bulunan geniş fenerlikteki pencereler vasıtası ile aydınlatılmaktadır. Caminin duvarları sadece kuzeyde portalın solunda kesme taşla kaplanmıştır. Diğer kısımlar sıvasız moloz taş örgülüdür. Mihrabı, güneyden mihrap duvarı geniş bir payanda ile desteklenmiştir. Minare külah hariç tamamen kesme taştır. Camiden ayrı olan sekizgen bir kaide üzerinde yükselir. Gövdeye kaidenin daralması ile geçilir. Kaide her cephede sivri kemerli birer sağır nişle hareketlendirilmiştir. Gövdenin alt ve üstünde birer yuvarlak bilezik dolaşır. Şerefe altı kirpi saçaklıdır. Korkuluklar düz taş, petek ise gövdenin devamı şeklindedir. Külah kurşun kaplıdır. Caminin çatısı iç mekanda enine 6, dikine 7 sıra ahşap sütunla kuzey-güney istikametinde 5 sahna ayrılan caminin tavanı ahşaptır. İnce çıtalarla küçük karelere bölünmüştür. Ayrıca orta sahında direkler arasını bağdadi kemerlerle birbirine bağlanması ile 5 bölüme ayrılmıştır. Kapıdan itibaren ilk bölüm tavanın diğer kısımları gibidir. İkinci kısım enine dikdörtgen tonoz şeklinde, 3. kısım dikine uzanan yüksek bir fenerlik şeklindedir.
Önerilen Kullanım
Tescil Kararı İZMİR II no'lu K.T.V.K.B.K. 08.06.1984 180 Sayılı Kar., Antalya K.T.V.K.B.K. 20.02.2009 2971 kar.
Ekler Rapor, Fotograf, Harita