­ HIDIRLIK TABYA | Kültür Portalı

HIDIRLIK TABYA - Edirne

Mah. Köy - Mevkii Hıdırlık Mevkii
Adres -
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Kültür ve Turizm Bakanlığı
Yaptıran İsmail Hakkı Bey ve İstihkam Komisyonu
Vakfiye -
Genel Tanım Tabyalar, stratejik öneme sahip bir yeri korumak amacıyla askerin geçici olarak barınması ve savunması için yapılmış olan müstahkem yer ve binalardır. Edirne tabyalarının yapımına 1886 yılında başlanmıştır. Edirne’nin savunma hattını oluşturan 24 adet tabya, şehir merkezinin etrafını ortalama 5-6 km.lik bir yarı çap teşkil edecek şekilde çevirmiştir.
Rutubet 0
Yapılan Onarımlar Edirne Müze Müdürlüğü tarafından 2003 yılında kurtarma kazısı yapılmıştır.
Ayrıntılı Tanımı Hıdırlık Tabyası 1884-1888 yılları arasında Mirli ve İsmail Hakkı Bey'in başkanlığındaki İstihkam Komisyonu tarafından yaptırılmıştır. Kent merkezinin batısında olup, merkeze uzaklığı 5 km.'dir. Yaklaşık 1800 metreyi bulan alanı ile Edirne'deki en büyük tabyadır. Giriş, koğuş binası ve topçu odaları olmak üzere üç bölümden oluşur. Giriş kısmı , doğu-batı yönünde uzanan beşik tonoz örtülü bir dehlizin sağ ve sol tarafına yerleştirilen ikişer odadan oluşur. Koğuş binası geniş bir avlunun batısında yay şeklinde bir plan üzerinde oluşturulmuş olan yan yana odalardan meydana gelmektedir. Koğuş binasındaki odalar beşik tonozla örtülüdür. Avluya bakan iki penceresi olup kapıları yoktur. Koğuş binasını üç yönden çeviren, 18 topçu odası oluşturulmuştur. Topçu odaları büyük ölçüde arazi içine gömülmüş olup güllelerine karşı dıştan toprakla takviye edilmiştir. Tabyada duvarlarda moloz taş, tonozlarda ise tuğla kullanılmıştır. Koğuş ve giriş binalarının cephesi düzgün kesme taşla kaplanmıştır. Tabyada, sökülen Edirne Kalesi'nin taşları kullanılmıştır.
Orjinal Kullanım Askeri Alan
Tescil Kararı E.K.T.V.K. Kurulu'nun 01.02.2007 tarih ve 1239 nolu kararı.