­ HESPEKLİ MEZAR ODASI | Kültür Portalı

Hespekli Mezar Odası - Bursa

Adres Elbeyli Beldesi Hesbekli Mevkii İznik/ Bursa
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Elbeyli Belediyesi İznik/Bursa
Yapım Tarihi 4 YY.
Genel Tanım İçinde iki mezar ihtiva eden tonoz üst örtülü bir mezar odasıdır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı İznik ilçesine bağlı Elbeyli kasabası sınırları içersinde, Hespekli mevkiindedir. İznik’in 5 km. kuzey batısındadır. Aynı mevkide daha önce yapılmış olan soğuk hava depolarının 400 metre balık üretme çiftliğinin 250 metre kadar doğusunda, İznik-Elbeyli karayolundan ayrılan 400 metre kadar tali yolda ulaşılır. İçinde iki mezar ihtiva eden tonoz üst örtülü bir mezar odasıdır. Mezar odasına giriş batı cephedeki kapıdandır. Duvarlar ile tonoz çatı içten tamamıyla fresklerle kaplıdır. Tamamen yeraltına inşa edilmiştir. Duvarları kalın olup, kısmen yassı tuğla, çeşitli taş örmedir. Kapı söğeleri sade mermer işçilikle yapılmıştır. Tonoz çatı yassı kare tuğla örgülüdür. Mezar odası dikdörtgen planlı 3.79 x 2.75 metre ebatlı 2.30 metre yüksekliğindedir. Batı duvarı 0.85 metre kalınlıktadır. İçerde giriş kapısının sağında bir mezar,birde doğu duvarın önünde bir mezar olmak üzere iki mezar yeri ihtiva etmektedir. Duvarlar ile tonoz üst örtü, içten bütünüyle çok değerli fresklerle kaplıdır. Doğu duvarında, ortadaki bir Kantharos’tan su içen karşılıklı iki tavus kuşu ile çeşitli kuşlar ve meyvalar, üstte Hz.İsa monogramı, kuzey ve güney duvarları panolar halinde sülün,keklik gibi kuşlar, meyvalar, bitkisel ve geometrik bezemeler ihtiva ederler. Batı duvarında,kapının iki yanında birer tavus kuşları ayakta, cepheden ve kabarmış durumdadırlar. Tonozda kırmızı renkle bezeli küçük kareler içinde rozetlerle bütün tavan dekore edilmiştir. Yapım tarihi M.S.4.yy.
Orjinal Kullanım Anıt Mezar
Bugünkü Kullanımı Anıt Mezar
Önerilen Kullanım Anıt Mezar

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 2610    Eklenme Tarihi : 29 Mayıs 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 01 Ağustos 2013 Perşembe