­ HESBEKLİ MERDİVENLİ KAYA | Kültür Portalı

Hesbekli Merdivenli Kaya - Bursa

Harita No H23a05d
Mah. Köy - Mevkii Hespekli Mevkii Elbeyli Beldesi
Adres Hespekli Mevkii Elbeyli Beldesi İznik /Bursa
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Elbeyli Belediyesi İznik/Bursa
Vakfiye
Genel Tanım Elbeyli kasabası, Hespekli mevkiinde soğuk hava depoları ile İznik - Elbeyli karayolu arasında keskin bir viraj halindeki yolun iç kavisinden itibaren, Çam koruluğu tepesine tırmanan kuzey - batı yamaçtadır. İznik (Antik Nicaea) nekropol alanı içinde, muhtemelen bir tören yeriydi
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Elbeyli kasabası, Hespekli mevkiinde soğuk hava depoları ile İznik - Elbeyli karayolu arasında keskin bir viraj halindeki yolun iç kavisinden itibaren, Çam koruluğu tepesine tırmanan kuzey - batı yamaçtadır. İznik (Antik Nicaea) nekropol alanı içinde, muhtemelen bir tören yeriydi. Sert kayalık yüzeye çok sayıda basamak oluşturan merdivenler yapılmıştır. Bu merdivenlerin doğusunda da aynı özelliklere sahip beş basamaklı bir merdiven yer almaktadır. Basamakların yüksekliği 0,22, eni 1,80 derinliği 0,30 m. dir. Mavi ve gri damarlı kristalize kalkerden oluşan bu doğal kayalara oyulan dikdörtgen yuvalara ahşap direkler dikilerek oluşturan mekanlarda, törene katılanlar yerlerini alırlardı. Cenaze törenlerinin toplu halde yapılmasını sağlardı bu alan, yakın çevresinde kaya mezar kalıntılarına rastlanması bu yerin cenaze törenlerinde kullanıldığının ispatı olabilir.
Orjinal Kullanım Anıt
Bugünkü Kullanımı Anıt
Önerilen Kullanım Anıt

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 3648    Eklenme Tarihi : 29 Mayıs 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 01 Ağustos 2013 Perşembe