­ HERSEKZADE AHMET PAŞA CAMİİ VE HAZİRESİ | Kültür Portalı

HERSEKZADE AHMET PAŞA CAMİİ VE HAZİRESİ - Edirne

Envanter No KSN A 3
Mah. Köy - Mevkii Büyük Camii
Adres Şadırvan Meydanı
Yaptıran Veziriazam Ahmet Paşa
Vakfiye -
Genel Tanım Osmanlı Veziriazamı Ahmet Paşa'nın yaptırdığı camide kitabe bulunmamakla birlikte, 1511 yılında yapılan tek kubbeli bir camidir.
Yapılan Onarımlar 1998 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından onarılmıştır.
Ayrıntılı Tanımı Etrafı çevrili geniş bir bahçe içerisinde yer almaktadır. Dikdörtgen planlı ve tek kubbeli cami kesme taşla inşa edilmiştir. Kubbe örtülü üç gözden oluştuğu düşünülen son cemaat yeri yıkılmış, sonradan ahşap malzemeyle, iki katlı olarak yeniden inşa edilmiştir. Caminin genelinde yeşil renkte dayanıksız bir taş kullanıldığı için yer yer taşlarda bozulmalar görülmektedir. Minarenin kaidesi aynı taşla yapılmış olduğu halde, geri kalan kısmı başka bir cins taşla işlenmiştir. Tek şerefeli minaresi 26.20 m. yüksekliktedir. Caminin yan ve kıble cephelerinde; iki alt, iki üst ve bir de kasnakta olmak üzere beşer pencere bulunmaktadır. Aynı uygulama son cemaat yerinin yaslandığı cephede de uygulanmış olmakla beraber dışarıdan görülememektedir. Son cemaat yerinin yan cephelerinde iki, sıra halinde sekiz pencere vardır. Girişyönünde ise; altta iki, üstte beş pencere açılmıştır. Harim kare planlıdır. Kubbeye geçiş ibtidai mukarnas dekoru pandantiflerle sağlanmıştır. Mihrap nişi almaşık olup üzeri mukarnaslı yaşmağa sahiptir. Camide 19.yy. üslubunda kalem işi nakışları bulunur.
Tescil Kararı E.K.T.V.K. Kurulu'nun 01.07.2011 tarih ve 3616 nolu kararı.

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 1346    Eklenme Tarihi : 19 Şubat 2018 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 20 Şubat 2018 Salı