­ HACI İBRAHİM AĞA ÇEŞMESİ | Kültür Portalı

HACI İBRAHİM AĞA ÇEŞMESİ - Edirne

Mah. Köy - Mevkii Halise Hatun
Adres Mimar Hayrettin Mektep Sokak
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Uzunköprü Belediyesi
Yaptıran Hacı İbrahim Ağa
Vakfiye -
Genel Tanım Çeşme kare palanlı, blık taşlardan yapılmış 18. yüzyıl dönem özeliklerini göstermektedir.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Halise Hatun Camii karşısında yer alan tarihi kitabeli çeşme, 18. yüzyıl döneminde yapılan çeşmelerle aynı özellikler taşımaktadır. Çeşme, 3.42x3.45 m. ölçülerinde olup, 3.55 m. yüksekliğe sahiptir. Ayrıca 89x47 cm'lik üç satırlık mermer kitabesi vardır. Halen çeşme olarak kullanıldığı ancak yalak kısmında, çatı kısmında ve arkasında bozulmalar meydana geldiği görülmektedir. Üzerinde yer alan kitabesinde, çeşmenin hangi tarihte ve kim tarafından yapıldığından bahsetmektedir (1705-Hacı İbrahim Ağa). Çeşmenin suyu Yaymeşe bağlardandaki su kaynaklarından getirlimiştir.
Bugünkü Kullanımı Çeşme
Önerilen Kullanım Çeşme