­ HAVA ŞEHİTLERİ ŞEHİTLİĞİ | Kültür Portalı

Hava Şehitleri Şehitliği - Ağrı

Harita No 19 L-1
Mah. Köy - Mevkii Abide Şehitliği Mevkii
Adres Abide Mah Askeri Şube Önü AĞRI
Yaptıran Nidai Paşa
Vakfiye
Genel Tanım Ağrı ili, merkez ilçede bulunmaktadır. Erzurum’dan Ağrı’ya girişte Atatürk meydanında, Atatürk heykelinin sağ tarafında yer almaktadır. Şehitlik önceleri bugün park olarak kullanılan alanın ortasında yer alırken 1980 yılında yapılan çevre tanziminde bugünkü yerine taşınmıştır
Rutubet 0
Yapılan Onarımlar Taşınma
Ayrıntılı Tanımı Şehre girişte, Atatürk parkı içinde, Atatürk anıtının hemen güneyinde yer alır. Şehitlik bir abide ile temsil edilmiştir. Abide dikdörtgen beton bir kaidenin 30 cm.lik aralıklarla geri çekilerek oluşturulan 1 m. yüksekliğindeki beton kaide üzerine 4 m. yüksekliğinde bir beton sütunun dikilmesiyle oluşturulmuştur. Sütun üzerinde bir uçak pervanesi ile ‘Hava Şehitleri 1939’ yazılıdır. Şehitlik 1939 yılında Nidai Paşa tarafından tüm şehitlerin hatırasına yapılmıştır. 1939 yılında İran veliahdının düğününe giden iki uçak 29 Nisan 1939’da yurda dönerken kötü hava şartları yüzünden fırtınaya tutulan uçaklardan birinin düşmesiyle içindeki Astsb. Mknst. Üçvş. Fethi SÜLKER ile Makinist Sıdık UYAR şehit olmuş ve buraya defnedilmişlerdir. Daha önceleri bugünkü Atatürk anıtının bulunduğu yerde olan anıt yapılan düzenleme ile anıt alanının güney yönüne alınmıştır. Tanıtıcı levha yoktur. Anıt bakımsızdır.
Yayın Dizini Doç.Dr.Yusuf ÇETİN Ağrı Kültür ve Doğa Varlıkları Envanteri 2013

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 2819    Eklenme Tarihi : 19 Şubat 2013 Salı    Güncellenme Tarihi : 05 Ekim 2023 Perşembe