­ HATUNİYE SINYAN MEKTEBİ | Kültür Portalı

HATUNİYE SINYAN MEKTEBİ - Manisa

Mah. Köy - Mevkii 1.Anafartalar Mahallesi
Adres MANİSA / MERKEZ - Hatuniye Camii Yanı
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş VAKIFLAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
Yaptıran Bayraktarzade Ahmet Efendi
Vakfiye -
Genel Tanım Hatuniye Cami külliyesi içinde yaptırılmış bir mekteptir. Kaba yonu taş blokların aralarına tuğla yerleştirilerek inşa edilmiş, dikdörtgen planlı yapının üstü iki kubbe ile örtülmüştür.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Dikdörtgen plan üzerine inşa edilmiş, duvarlar kaba yonu taş aralarına ikişer sıra tuğla yerleştirilerek örülmüştür. Kirpi saçaklı yapı, kesme taş ve ikişer sıra tuğla örgülü sivri sağır kemerler içinde açılmış taş söveli dikdörtgen pencerelerle aydınlanır. Eş büyüklükteki iki kubbeyle örtülü olan sıbyan mektebinin kubbeleri sekizgen tamburlara ve tromplara oturtulmuştur. (Giriş kısmı batıda olan yapının kuzey ve doğu cephelerinde pencereler bulunmaktadır. Mektebin kuzeybatı köşesinde Sadrazam Mütercim Mehmet Paşa’ya ait mermerden bir sanduka mezarı vardır.)
Tescil Kararı İzmir 1 Nolu KTVKK 02.06.1988/348