­ HATUNİYE CAMİİ | Kültür Portalı

HATUNİYE CAMİİ - Manisa

Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş VAKIFLAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
Yaptıran HÜSNÜŞAH SULTAN
Kitabe var
Vakfiye var
Genel Tanım Caminin inşasında kaba yonu taşlar kullanılmış ve derz araları klasik tuğla kalınlığında boş bırakılarak boşluklar kırmızı renkli harçla doldurulmuştur. Enine dikdörtgen bir plan üzerine inşa edilmiş olan caminin üstü, merkezindeki büyük ve yüksek kubbenin iki yanına yerleştirilen alçak ve küçük ikişer kubbe ile örtülmüş ve kurşun kaplanmıştır. Mermer sütunlu ve antik çağ devşirme başlıklı arkad sisteminin taşıdığı beş kubbeden oluşan son cemaat yerinin sağ tarafında zikzak kırmalı hatlarla süslenmiş bir minaresi vardır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Harim kısmı duvar örgüsü ile son cemaat yeri duvar örgüsü arasında açık bir farklılık olup, son cemaat yerinde kullanılan mermer devşirme malzemenin çokluğu da bu farklılaşmayı artırmıştır. Caminin kubbe ve saçak etekleri tuğladan kirpi saçaklarla çevrilmiş olduğu halde, son cemaat yerinin saçakları profilli mermer malzemeden yapılmıştır. Caminin yan cephelerindeki tuğla sağır kemerler içinde açılmış kalın mermer söveli pencerelerinde de ölçüler farklıdır. Beş kubbe ile örtülü ve Antik Çağ’dan sütun başlıkları olan mermer sütunlu son cemaat yerinin ortasındaki bir kapıdan camiye girilir. İç mekan merkezi kubbeyi taşıyan kare planlı iki ayakla bölüntüye uğrar. Kündekari taklidi bir teknikle yapılmış minberinden ve ahşap pencere kanatlarından başka kayda değer süsleme elemanı yoktur.
Tescil Kararı İzmir 1 Nolu KTVKK 02.06.1988/348
Yayın Dizini : Uluçay-Gökçen, 1939, 98 / Ersoy, 1941, 14. / Riefstahl, 1941, 18 / Acun, 1999, 122-137