­ HATUNİYE CAMİİ | Kültür Portalı

Hatuniye Camii - Amasya

Mah. Köy - Mevkii Hatuniye Mahallesi
Adres Amasya Merkez Hatuniye Mahallesi Hazeranlar Konağı yanı.
Yaptıran Bülbül Hatun
Genel Tanım Yeşilırmak kenarında, geleneksel Osmanlı evleri arasında yer almaktadır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Cami dikdörtgen planlı ve iki kubbeli olup, beş gözlü bir son cemaat yerine sahiptir. Beden duvarları moloz taş malzeme ile yapılmış ve kuzeybatı köşede yer alan minaresi ise tuğla malzemeyle inşa edilmiştir. Bir külliye olarak yapılmış olan eser cami, hamam ve sibyan mektebinden oluşmaktadır. Camiye giriş kuzey cephedeki alçak yay kemerli kapıdan sağlanmıştır. Kuzey cepheyi kapatan beş kemerli son cemaat yerinin, kemerleri üzerinde saçak frizine kadar devam eden duvarların caminin esas ibadet mekanı duvarlarından daha yüksek tutulmuştur. Sütunlar üzerinde yer alan sivri tuğla kemerler ve kemerler üstünde bütün cepheyi boydan boya kateden meander motifi cepheye zarif ve zengin bir görünüş kazandırır. Kirpi saçakalarla sonlanan son cemaat yeri üzerini beş küçük kubbe örtmektedir. Bu kubbelerden sadece orta bölüm üzerindeki sekizgen kasnaklı olup diğerleri kasnaksızdır.
Tescil Kararı 2364
Yayın Dizini Türkiyede Vakıf Abideler Ve Eski Eserler Vakıflar Genel Müdürlüğü Yayınları, Ankara 1972, S.242-244