­ HATİCE SULTAN TÜRBESİ | Kültür Portalı

Hatice Sultan Türbesi - Bursa

Mah. Köy - Mevkii Çekirge Mahallesi
Adres Çekirge Mahallesi Osmangazi/Bursa
Yaptıran Subaşı Mehmet Bey
Yapım Tarihi 16. Yüzyıl
Vakfiye -
Genel Tanım Kare planlı yapı, üçgen geçişli ve dıştan sekizgen kasnaklı kubbeye sahiptir. Eserin güneyindeki tonoz örtülü revaklı bölümle birlikte boyuna uzanan dikdörtgen bir plan oluşturmaktadır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Kükürtlü Hamam’ın güneydoğusunda yer alan türbeyi II. Bayezıd’ın kızı, (Kara Mustafa Paşa’nın Hanımı) Hatice Sultan için Bursa Subaşsısı Mehmet Bey yaptırmıştır. XVI. yy. başlarında gerçekleştirilmiş olan kare planlı yapı, üçgen geçişli ve dıştan sekizgen kasnaklı kubbeye sahiptir. Eserin güneyindeki tonoz örtülü revaklı bölümle birlikte boyuna uzanan dikdörtgen bir plan oluşturmaktadır. Pencerelerin üst söve yüksekliğine kadar kesme kefeki taş ve mermer dizisi ile örülmüş duvarlar, tuğla-kesme taş dizisi ile son bulmaktadır. Kubbenin üzeri dıştan kurşunla kaplıdır. Sandukaların bulunduğu kare planlı hacmin içi badana yapılmış, mihrap nişinin bir kısmı sonradan kaplanmıştır. Kalan çinilerden mihrabın eskiden geometrik ve bitkisel motiflerle süslü olduğu anlaşılmaktadır. Kasnakta üç, batı ve doğu duvarında ikişer pencere mevcuttur. Revaklı bölümün yanları kapalı olup, dört mermer sütuna oturan, üç sivri kemere sahiptir.
Orjinal Kullanım Türbe
Bugünkü Kullanımı Türbe
Önerilen Kullanım Türbe
Tescil Kararı 1977,1978,1981,1986 ve 04.05.1991/1730
Yayın Dizini BURSA ANSİKLOPEDİSİ-TÜRKİYE’DE VAKIF ABİDELERİ VE ESKİ ESERLER 1.2.3

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 2166    Eklenme Tarihi : 08 Mart 2013 Cuma    Güncellenme Tarihi : 19 Eylül 2014 Cuma