­ HASIRCILAR CAMİ | Kültür Portalı

Hasırcılar Cami - Sakarya

Adı Hasırcılar Cami
Mah. Köy - Mevkii Hasırcılar Mahallesi
Adres Hasırcılar Mahallesi, Turan Caddesi, /Adapazarı/SAKARYA
Vakfiye
Genel Tanım Camii adını yöredeki eski dönemlerde faaliyet gösteren hasırcılar çarşısından almaktadır. Tek girişi olan yapı kagir olup, son cemaat mahalli, harim ve asma kat olmak üzere üç bölümden oluşmaktadır. Harimin tavan kubbesi çepeçevre hat sanatı ile minber ve vaaz kürsüsü ise geleneksel el sanatı olan örme hasırlarla süslenmiştir. Harimin üzeri ortadaki ana kubbe etarafında üç küçük kubbenin simetrik olarak yapılanmasıyla örtülmüştür. Kubbelerin üzeri kurşun kaplamalıdır.Camii çift minareli olup, minareler tek şerefelidir.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Camii adını yöredeki eski dönemlerde faaliyet gösteren hasırcılar çarşısından almaktadır. Tek girişi olan yapı kagir olup, son cemaat mahalli, harim ve asma kat olmak üzere üç bölümden oluşmaktadır. Harimin tavan kubbesi çepeçevre hat sanatı ile minber ve vaaz kürsüsü ise geleneksel el sanatı olan örme hasırlarla süslenmiştir. Harimin üzeri ortadaki ana kubbe etarafında üç küçük kubbenin simetrik olarak yapılanmasıyla örtülmüştür. Kubbelerin üzeri kurşun kaplamalıdır.Camii çift minareli olup, minareler tek şerefelidir.
Tescil Kararı 05.02.1982 Bursa K.T.V.K.Kurulunun 13517 sayılı kararı
Yayın Dizini ARICIOĞLU, Turgay, Sakarya İlinde Osmanlı Dönemine Ait Tarihi Eserler, 2004, Sakarya