­ HASAN BEY HAMAMI | Kültür Portalı

Hasan Bey Hamamı - Bursa

Adı Hasan Bey Hamamı
Mah. Köy - Mevkii Merkez
Adres Mudanya /Bursa
Pafta 13b.4c
Vakfiye
Genel Tanım Yaptıranın kimliği ve yapım tarihi bilinmemektedir. Aynı adlı camiyi yaptıran Mirliva-i Mısır Hasan Bey tarafından yaptırılmış olabilir. Mudanyalılar tarafından “Eski Hamam” veya “Yukarı Hamam” adlarıyla da tanınmaktadır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Yaptıranın kimliği ve yapım tarihi bilinmemektedir. Aynı adlı camiyi yaptıran Mirliva-i Mısır Hasan Bey tarafından yaptırılmış olabilir. Mudanyalılar tarafından “Eski Hamam” veya “Yukarı Hamam” adlarıyla da tanınmaktadır. Mudanya ilçe merkezinde bulunan hamam doğu-batı doğrultusundadır. Eş boyutlu, kare planlı büyük A ve B mekanları ile bunları güneyden sınırlayan eksende D, ona simetrik C ve E mekanları ile kuzeydeki su deposundan F oluşur. Yapının doğu cephesindeki iki girişi vardır. Bunlardan biri A mekanı eksenindedir. Girişin güneyinde bir pencere yer alır. Tromp geçişli bir kubbe ile örtülü mekan, güney duvarının batı köşesindeki bir kapıyla D mekanına bağlanır. Yapının dış duvarları, araları tuğla dolgulu moloz taşlarla örülmüştür. Doğu cephedeki dişi friz tuğladır. İç duvarlar sıvalı olduğundan malzeme ve teknik belli değildir.
Orjinal Kullanım Hamam
Önerilen Kullanım Kültür Merkezi
Yayın Dizini BURSA ANSİKLOPEDİSİ-TÜRKİYE’DE VAKIF ABİDELERİ VE ESKİ ESERLER 1.2.3

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 1602    Eklenme Tarihi : 04 Haziran 2013 Salı    Güncellenme Tarihi : 15 Temmuz 2013 Pazartesi