­ HARAÇÇIOĞLU MEDRESESİ | Kültür Portalı

Haraççıoğlu Medresesi - Bursa

Yaptıran Hüseyin Ağa
Yapım Tarihi 18 YY.
Genel Tanım Haraççı lakabıyla anılan Hüseyin Ağa tarafından 18 YY.'da yaptırılmıştır.
Yapılan Onarımlar 2006
Ayrıntılı Tanımı Hisar'da Yer Kapıdan Kavaklı Mahallesine giderken caddenin sağ tarafında, Haraççı lakabıyla anılan Hüseyin Ağa tarafından yaptırılmış idi. 2004 yılına kadar mevcut değildi. Bu tarihten sonra 2005 yılı başlarında proje çalışmasına başlanılan yapı ile ilgili Rölöve, Restitüsyon ve Restorasyon projelerinin Bursa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nca onanmasının ardından, hızlı bir şekilde uygulama ihalesi yapılarak restorasyon çalışmalarına başlanılmıştır. Osmangazi Belediye uzman ekibi ve Bursa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu uzmanlarının kontrolünde restorasyonu tamamlanmıştır. Medrese 110 metrekaresi kapalı olmak üzere toplam 1110 metrekare alandan oluşmaktadır. Yapı ayrı dönemlere ait iki yapıdan oluşmaktadır. Bu iki yapı, inşa edildiği tarih, mimarisi ve malzemesi bakımından birbirinden farklıdır. Kütlenin güneyinde yer alan yapının zaman içinde doğa olaylarına maruz kaldığı, moloz taş arası ahşap hatıllı olan dış duvarlarının aşırı nemden dolayı deformasyona uğradığı anlaşılmaktadır. Taşların arasındaki dolgu malzemesinin yer yer boşaldığı, ahşapların özgünlüğünü koruduğu, duvarların iç kısımlarının ise kireç sıvalı olduğu tespit edilmiştir. Kütlenin kuzeyinde kalan yapının ilk zaviye yapısına ait olduğu sanılmaktadır. Duvarları, kesme taş arası üç sıra tuğladan yapılmış olan yapıdan diğer yapıya sivri kemer ile geçilmiştir. Kare plandan kubbeye geçiş elemanı olarak kullanılan tromplardaki detaylar özgünlüğünü koruyarak günümüze kadar gelebilmiştir. Hala özgün olan detayların kireç ile sıvandığı görülmüştür. Her türlü olumsuzluklara rağmen bahçesinde yer alan ve adeta tarihi mekânların tapusu olarak nitelendirebileceğimiz hazire alanı ile birlikte günümüze değin gelebilmiş olan yapının, gelecek kuşaklara daha iyi bir durumda aktarılması amaçlanmıştır. Osmangazi Belediyesi'nin, restorasyon çalışmaları sayesinde köhnelikten kurtularak tekrar yaşam alanı haline gelen Haraççıoğlu Medresesi Bursa'lıların hoşça vakit geçirebileceği mekânlar arasında yerini alıyor. Restorasyonun ardından yeni kimliğine kavuşan tarihi yapı, Bursa'lıları geçmişin derinliklerine götürüyor. Türk Sanat ve Tasavvuf Müziği dinletisi yapılan Haraççıoğlu'nda bir nevi zamanda yolculuğa çıkan ziyaretçiler mekânı tercih etmelerindeki en büyük etkenin şehrin gürültüsünden uzak oluşu olduğunu dile getiriyorlar.
Orjinal Kullanım Medrese
Bugünkü Kullanımı Kültür Merkezi
Önerilen Kullanım Kültür Merkezi
Tescil Kararı 1977,1978,1981,1986,1991 ve 11.03.2005/446

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 2880    Eklenme Tarihi : 08 Nisan 2013 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 23 Eylül 2014 Salı